Madame d´ora /20.03/
2014. március 20. írta: Skog

Madame d´ora /20.03/

Jó reggelt, mai alanyunk Dora Philippine Kallmus. Egy osztrák fotográfus.

http://de.wikipedia.org/wiki/Madame_d%E2%80%99Ora

1881-ben Bécsbe egy jól szituált zsidó családba született. Családi háttere ellenére is nehéz volt a korabeli Bécsben fotómüvésszé képeznie magát, de nem hagyta magát és ö lett az elsö nö a Höhere Graphische Bundes-Lehr- und Versuchsanstalt (HGBLVA)-on. Gyönyörü név nem igaz? Azonban csak az elméleti oktatáson vett/vehetett(?) részt a gyakorlati részt kihagyta. Berlinben képezte magát tovább, hogy 1907-ben Bécsben immár Madame d´ora ként nyisson mütermet a késöbb szintén hiressé váló Arthur Benda-val.

Többek között Alma Mahler-Werfel, Arthur Schnitzler, Anna Pawlowa, Gustav Klimt und Emilie Flöge, Marie Gutheil-Schoder, Pablo Casals, Berta Zuckerkandl-Szeps és Anita Berber - röl készített portrékat. 20 évig virágzott az üzlet, amikor is úgy érezték ideje van szintet lépni és Párizsba települtek át, ahol a teljesség igénye nélkül csak csupán  Josephine Baker, Tamara de Lempicka, Fritzi Massary, Marlene Dietrich és Coco Chanel volt az alanyaik között.

Bécsben is szoros kapcsolatot ápolt a divatvilággal, de Párizsban teljesedett ki igazán, vált a korabeli divatvilág megkerülhetetlen részévé.

Az 1940-es német bevonulás gyorsan pontot tett életének erre a szakaszára, ám családjának többi tagjával ellentétben, akik a Shoah áldozataivá váltak, ö Dél-Franciaországban sikeresen bújkálva átvészelte a Második Világháborút.

1946-ban visszatért Bécsbe és elkezdödött pályafutása harmadik, szinén igen jelentös szakasza, bár itt is fotózott portrékat és csinált müvészi sorozatokat. Èrdemes egyszerüen ráguglizni a nevére már az elsö oldalon érdekes kavalkád tárul az ember szeme elé. No én Josephine Baker mellé, maradjunk meg a Keresztapás vonalnál, szóval én a lóembriós fotóit is ajánlom megtekintésre. Visszatérve erre a korszakára itt inkább a történeti-dokumentációs vonal lett nála erös.

Mondjuk ennek is volt elözménye, hiszen 1916-ban a nálunk IV. Károlyként játszott I. Károly koronázását fotózta végig, persze ha már arra járt csinált egy portrésorozatot is a királyi családról. Na mi magyarok ezen fotóit ismerjük a legnagyobb valószínüséggel.

1959-ben egy baleset következményeként elveszíti emlékezetét és 1963-ban meg is hal.

Akkor álljon itt egy kép a Monarchia hivatalosan is elsö nöi fotógráfusáról: 

madame d´ora.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr925870579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása