Beate Ulbricht /27.03/
2014. március 27. írta: Skog

Beate Ulbricht /27.03/

Rém rendes család

Elöször Lotte Kühn-röl szerettem volna írni, Walther Ulbricht feleségéröl, de a fogadott lányuk története, sajnos kiütéssel nyert. Dióhéjban egy elveszett, elhurcolt generáció tragédiája:

http://de.wikipedia.org/wiki/Beate_Ulbricht

Maria Pestunowa egy elhurcolt, ukrán kényszermunkásnö, rabszolga gyermekeként született meg 1944-ben Lipcsében. Èdesanyját korán elvesztette, aki egy bombázás áldozatául esett, igazából az is nagy szó, hogy Mariát meg tudta szülni, ugyanis simán kivégezhették volna öket. Az édesapa kiléte örökre homályban fog maradni.

Nem volt két éves sem Maria, amikor a gyermekvállalásra betegségei miatt képtelen Charlotte "Lotte" Kühn, aki ekkor még csak élettársa Walter Ulbricht -nak, örökbefogadta. A kor legprominensebb szülei lettek ezáltal Mariának, a késöbbi NDK vezetöje és párja személyében. Hát gyorsan át is nevezték Beatának.

Gondolnánk innentöl azért rendben lesz a gyermek sorsa, baj öt nem érheti. Hát már az általános iskolában verték iskolatársai és ez nem a kezdet volt. Az is kétséges, hogy az édesanyja képes lett volna ellátni öt rendesen, de hát ugye aki halott, arról jól vagy semmit. Egy ukrán rabszolga gyermekének a sorsa a náci Németország árvaházában. Szó szerint csoda, hogy túlélte. Amikor Lotte Kühn rátalált 1945-ben, szinte minden baja volt, fizikai és szellemi fejlödésében visszamaradt. Szóval a gyermekek véleményt nyilvánítottak és persze nem róla, hanem apjáról a pártfötitkárról. A megoldás erre a szülök részéröl, hogy Leningrádba küldték tanulni. Hát így utólag sem tünik egy okos döntésnek.

Szerencsétlen lány hamarosan a szovjet elitiskolában meg szerelmes lesz egy olasz ifjúba, Ivanko Matteoliba. A szülök nem örültek a hírnek, hogy miért az nem derült ki, lehet hogy egyszerüen csak nem akarták ily fiatalon leányukat eladósorban tudni. Azonban Beate konok maradt, így 1963-ban házasságot kötöttek Berlinben. 1965-ben meg is születik szerelmük gyümölcse egy kislány. Ekkortájt egy szót sem beszélt szüleivel, aki persze figyeltették. Ekkor születik meg az ötlet, gyerünk vissza Leningrádba, ott majd jobb lesz. Ezt elökészitendö a férj elöresiet, elutazik. Beate-tól az útlevelet rögvest elveszik. Két évig nem láthatják egymást. Igazából alig találkoznak többet.

Egy idö múlva látszólag Beate beleegyezik a válásba, vissza is kapja az útlevelét, no iszkiri Leningrádba. Természetesen férjemuram ekkor már rég nincs ott. Azért ez nem meglepö fordulat, sajnos.

 A szovjetek ekkor, hogy hogy nem, elökerítenek egy régi iskolai barátot, aki segítökész. Nagyon is. Beate teherbe esik, nem a férjétöl. 1968 újabb házasság, sejthetöen egy válás megelözte, hogy hogy nem, 1969 fia születik.

1971-ben kislányának, Patriciának a tüdejével gondok akadtak, ezért kezelésre az NDK küldték, akkor összefut szüleivel. Nem borultak egymás nyakába. Nem sokkal késöbb ír anyjának, reméli, hogy azért nem tagadják ki. Lotte Ulbricht vehemensen tagad. Miután 1973-ban a hatalomból már kirakott Walther Ulbricht meghal, végrendeletében egy szó sem esik a lányáról. Még ebben az évben elválik szovjet férjétöl és visszaveszi elsö férje nevét, majd visszatér az NDK-ba egyedülálló anyaként két gyerekkel, úgy hogy az elözö elsö ember gyakorlatilag kitagadott gyermeke. Nem egy fénylö konstelláció.

Innen gyors az út lefelé, elsö házasságából szerzett apósáék, mintegy fájdalomdíj (?!) gyanánt, rendszeresen ellátják alkohollal. Hamar alkoholista lesz, ezzel együtt sürü állás cserélgetés. Az NDK egyébként is nyomasztó varázsa lassan apróra örli őt. Egyre lejjebb csúszik. Anyja, Lotte rendszeresen küld neki lapot. Ö is rendszeresen Lotténak, ezek többnyire pénz kérö levelek.

Rendszeresen beviszik öt,  miután ittasan találják az utcán. Fenn, a pártban meg azon vitatkoznak, vajon be kéne-e utalni valami intézetbe?

1979-ben elveszik töle a gyerekeit. Lotte Ulbricht kapja meg a felügyeleti jogot.

1991-ben a Fal leomlása után még ad egy interjút.

Nem sokkal késöbb holtan találják, agyonverték. Halálának körülményei soha nem derülnek ki.

Lotte Ulbricht nem megy el a temetésére.

Legyen könnyü neki a föld.

ulbricht-DW-Kultur-Berlin.jpg

 A kép és a poszt jelentös része a Die Welt újságból származik.

http://www.welt.de/welt_print/debatte/article4189239/Eine-schreckliche-Familie.html

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr985880744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása