Aki mesét írt egy katonáról /30.04/
2014. április 30. írta: Skog

Aki mesét írt egy katonáról /30.04/

Johanna Haarer, van-e ki e nevet ismeri? Na jó, ő inkább német nyelvterületen ismert, ott is inkább az idősebb korosztály és főleg nők körében lehet ismert.

Ami a mi anyáinknak doktor Spock, gondolom a gyermekes olvasóknak azért rémlik a jelenet, ahogyan anyáink ránk ruházzák a müvet ( a Csecsemő- és gyermekgondozást). Na az az idősebb németek generecióinak Johanna Haarer, született Barsch. Aki egy picit is ismer, joggal kérdezheti, na de hogyan jönnek ide a nácik?

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok gyerekorvos, ahogyan nincs semmilyen orvosi, pedagógiai képzettségem. Két gyermekes apa vagyok, bölcsész, aki majd mindent elolvas, vagy ha nem én, hát a feleségem, a gyermeknevelés témakörében.

Nem szeretném a ma már picit megerrodált hírnevü, de általam is még meghatározónak tartott Benjamin Spock-ot direktbe Johanna Haarerhez hasonlítani, de azért nekem mégis doktor Spock ugrott be először.

Akkor csapjunk bele, Frau Barsch 1900-ban született Dècinben (Leánykori nevén Tetschen) és 1988. április 30-án halt meg Münchenben. Szudétanémet volt. Igen kiváló, ma is elismert iskolákba járt. 16 évesen a Hermann-Lietz-Schule Haubinda internátusba kerül, majd Göttingenben és Münchenben tanul orvosnak, végül tüdő- és légúti szakorvosként végzett. 1933-ban első gyermeke születésekor, ekkor már túl van egy váláson és a második házasságában él, kezd el folyóiratokban csecsemőgondozásról cikkeket írni. 1934-ben jelenik meg első könyve, aktív egy 33-as év lehetett az az előző, A Német anya első gyermeke című könyve, nos ebben a könyvben fölfedezhető, hogy írója olvasta és, sőt tetszett is neki Hitler Mein Kampf című műve. 1936-ban jön ki a második gyermekgondozási tanácsadó tőle, A mi kisgyerekeink címmel. 1939-ben, immár a náci párt tagjaként, jelenik meg az Anyám, mesélj Adolf Hitlerröl! Ez már nyíltan antiszemita volt, pont ahogyan elvárták ezidőben, tipikus náci gyermekkönyv. Természetesen ez a könyv is a korabeli náci szervezetek felé tereli az olvasóját, azaz legyél jó Hitlerjugend vagy BDM tag. Erről a könyvről, ami meseszerűen értekezik Hitlerröl, inkább nem írok többet, a címe doszt elég.

Természetesen rendszeres publikálója a Völkischer Beobachternek, éli szakmai és családi életét a Harmadik Birodalomban. Ennyivel akár be is fejezhetnénk, no jó említést érdemel, hogy férje (Herr Haarer) 1945-ben öngyilkos lesz, Frau Haarert meg egy évig internálják és utána is nehezen talál munkát.

De az, hogy könyvét a Német anya első gyermeke-t 1949-ben, 1951-ben, persze a komoly és nyíltan náci kifejezésektől, utalásoktól megpucolva, de kiadják, sőt 1996-ban is kiadásra érdemesnek találja egy kiadó.

A náci nevelési elvekről dióhéjban: A náci nőideál szüli a fajtiszta gyermekeket, tenyészkanca; tiszta; a nő behódol, aláveti magát férjének és a német népnek; és alapvetően gyermek és nőellenes.

A náci nevelésről kicsit bővebben itt. Elég riasztó egy elmélet (halmaz/káosz).

Johanna Haarer műve, a többszöri retus ellenére, hemzseg az egyértelmű ideologiai háttérre való utalástól. Maga Frau Haarer saját lánya szerint is hithű náciként halt meg és gyermekei, mind az öt, meglehetösen szenvedtek tőle és nevelési elveitől. Azonban fő művét 1987-ig 1,2 millió példányban publikálták, gyakorlatilag minden negyedik háztartásban megtalálható volt, annak ellenére, hogy írója soha nem tanult gyermekorvosnak, illetve semmilyen szakirányú továbbképzésben nem vett részt. Azt, hogy náci volt, már aki tudta, ugye.

Ami igazán durva, hogy a hatvanas évekig az NSZK-ban többnyire ez volt az államilag propagált csecsemőgondozási könyv, az NDK-ban természetesen azonnal indexre tették. Itt az NSZK-ban is csak 1985-től erősödtek fel a művel és szerzőjével kapcsolatos kritikák. Azóta szétszedték a könyvet, mint floki a lábtörlőt, de ez már mindegy.

Ennyi, mindenkinek szép napot.

johanna-haarer.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr266098504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása