Pepi, a tank /20.05/
2014. május 20. írta: Skog

Pepi, a tank /20.05/

Ma vidámkodunk egy keveset, a humor forrása meg echte bécsi:

Josef Uridil, 1895 Bécs. Focista, majd edzö, az elsö sztár futballista itt Ausztriában. (Megjegyezném, ha valaki szeret a német dialektusok között dúlni, úgy van bajorul egy kevés írva róla a Wiki-n, érdemes)

Jóska (pertu, ha élne, az tuti) egy Christkindl, karácsonykor született ugyanis, ennek jelentösége nincs, de jól hangzik. Alacsony sorból származik, az utcákat meg örökösen focizásra használta Ottakringben, ez akkoriban nem csak a sörgyár(A helyi Köbányai Sör) miatt, de egy erösen munkásnegyednek számító környék volt.

Csatár volt már gyermekként is és szépen körbe játszotta a kerületet, míg a SK Rapid Wien-hez nem ért, Hütteldorfban. Csak érdekességképpen a korai csapatnevek, ahol játszott: Sportklub Orion, Tasmania,Rekord és Red Star, imádom az akkori futballkultúrát. Èrdekes, de gyermekkorom Détári "Döméjével" és tinédzserkorom Illés Bélájával szemben a 20-as 30-as évek futószalagon termelte ki, az egykori Monarchia területén, a jobbnál jobb arcokat, hogy csak Franz "Bimbo" Binder-t és Matthias Sindelar-t említsem.

Tehát Uridil már az elsö világháború elött a bécsi fradi tagja lett, naná hogy elment egy kört harcolni a háborúba, de az osztrák foci és a Rapid hatalmas szerencséjére túlélte. Ezt megünnepelendö gólkirály lett 18/19-es szezonban 16 góllal. 1914 és 1925 között hat bajnoki címet ünnepelt a zöld-fehérekkel. Ö lett a Rapid elsö igazi sztárja, amit ma elkövetnek egy sztárral azt vele is elkövették a 20-as években, volt söre(Uridil Bier, jó erös sör lehetett), kapott nótát Hermann Leopoldi-tól, a ma játszik az Uridil foxtrottot. Játszott még filmben, fellépett a revüben(sikerrel), egy szó mint száz, sztár volt. A válogatottban is játszott természetesen, de csak nyolc mérközésig jutott, ennek az oka egészen prózai volt, nagyon keveset játszott a válogatott ezidötájt. Egy szezont még lehúzott az First Vienna FC-ben, de már játékos edzöként és bár még pályára lépeget, de már inkább edzö, mint játékos. 1929-ben az AS Bari szineiben lép utoljára a pályára. Elöször Pozsonyban lett edzö, még a Bari elött, de igazából Ripensia Timisoara edzöjeként szerzett magának hírnevet olyannyira, hogy a román nemzeti válogatottat is ö edzette. 1934-ben az Olasz Világbajnokságon a nyolcaddöntöben esett ki a román csapat a csehszlovákok ellen, akik az ezüstérmet szerezték meg. Folytatja Uridil Európa körbe bumlizását, következö állomás a ma OFK Beograd-nak hívott csapat, itt is bajnok lett. Mondhatnám zabszem lehetett a hátsó felében, mert 1936-ban már Svájcban edzö(FC Luzern és FC Biel), de 38-ban már a Schwarz-Weiss Essen trénere. Meglepetésszerüen itt marad, mármint Németországban és a VfL Altenbögge irányítását veszi át. Itt az együttes fénykorát éli meg, kétszer bajnoki ezüstérmes lett, az akkori liga nem a mai liga, vigyázat. 1943-ban rá is szüksége lett a Wehrmachtnak, ezen a náci párttagság sem segített. Ezért a második világháború után a futottak még, enyhe kategóriát kapta a nácitlanító bizottságtól. Ez azt jelentette, hogy dolgozhatott tovább, így újra a Schwarz-Weiss Essen edzöje lett.

1953-ban tért vissza Bécsbe, a Rapidhoz. Mindjárt bajnok lett itt is, azonban nem ettöl lett még inkább híres, hanem hogy Brüsszelben az Arsenal-t a Rapid 6-1-re megverte. Ö ekkor csak annyit mondott: " Ök is 11-en vannak, mi is 11-en vagyunk, játszátok a játékotokat és ha nyerünk, adjatok nekem egy pezsgöt."

Még a Jahn Regensburg-nál lehúzott 3 évet, de aztán 1957-ben befejezte az edzöi pályafutását is.

1962 május 20-án hunyt el Bécsben.

BC4065.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr586183938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása