Ménage á trois, teológus módra /25.06/
2014. június 25. írta: Skog

Ménage á trois, teológus módra /25.06/

Ma nehéz dolgom volt, de végül csak találtam valakit. :)

Charlotte Emilie Henriette Eugenie von Kirschbaum, röviden Lollo, evangélikus teológus. (1899.06.25. - 1975.07.24)

Von Kirschbaum nevéböl már ki lehet következtetni, nem munkássorba született, hanem valamivel magasabb társadalmi réteghez tartozott, mivel az édesapja tábornokként esett el az elsö világháborúban, már több mint valószínü a felsö tizezerhez tartozott, na jó nem valószínü, hanem biztos, hogy Charlotte von Kirschbaum megfelelö családi háttérrel rendelkezett ahhoz, hogy a 20. század egyik legjelentösebb nöi teológusa legyen belöle. Èdesapja halála egyébként arra indította, hogy ápolónöi képzettséget szerezzen. A müncheni tanulmányai során került kapcsolatba Georg Merz evangélikus lelkésszel, akin keresztül élete nagy szerelmét és alkotótársát Karl Barth-ot ismerte meg. Az apró bibi ebben az ügyben, hogy Karl Barth ekkor már böven házas volt és öt gyermek apukája is. Ez azonban nem igazán zavarta öket és egy igen hosszú, 35 éves szerelmi háromszöget képeztek, igaz a végén a feleség Nelly, azért csak elvált férjétöl. Ez nem egy ennyire egyszerüen hangzó ügy. Itt ugyanis messze nem csak a szexröl volt szó. 1924-es megismerkedésük után Barth és Lolle hamarosan szerelembe estek egymással, azonban Barth sem elhagyni nem akarta a feleségét, sem nem tudta az ö szellemi támogatását nélkülözni, ahogyan Lolle munkája és támogatása nélkül sem tudott létezni. Ezt a kínos és nehéz helyzetet Nelly úgy oldotta meg, hogy 1929-ben felajánlotta Lollonak költözzön hozzájuk, aki ezt el is fogadta. ìgy egy gyakorlatilag nyílt hármas kapocsolatban éltek, persze némi diszkrécióval kell ezt érteni, mert nagy dobra nem verték, de a barátok számára ez nyílt titok volt. Ezt nem szabad egy teljesen harmonikus kapcsolatnak felfogni, mind Nelly, mind Lolle szenvedett a kapcsolatrendszer problémáitól, de ezt jó darabig egyfajta érzelmi hullámvasútnak élték meg. Azonban lassan a házasság mégis kihült.

Lollo volt, a teológus körökben egyre népszerübb, elismertebb Barth mindenese. Titkára és kritikusa, ezért gyakorlatilag élethossziglan filozófiát, irodalmat és nyelveket tanult, ö maga is egy elképesztöen széles tudásra tett az idök folyamán szert. 1935-ben Karl Barth meghívást kap a Baseli Egyetemröl, a náci Németország "biztosította" háttér is elösegíthette a döntést, családostól Svájcba költöztek. 

Abból a szellemi háttérböl és szituációból táplálkozott, amiben éltek, jelentös részben Karl Barth teológiája és Lollo saját, nem kiforrott filozófiája is. Sajnos még meglehetösen kutatatlan terület az ö munkája és annak a hatása Karl Barth-ra. Charlotte Kirschbaum-ot, többen a feminista teológia elöfutárának tartják és mint ilyen került kapcsolatba és vitatkozott Simone de Beauvoir-al, de legföképpen a egyház nöképét vitatta. Határozottan kiállt a nemi szerepek történeti vizsgálata mellett, ahogyan az apostolok mellett megjelenö nök szerepét is határozottan kiemelte. 

Sajnos szellemi munkássága nem tudott kiteljesedni, valószínüleg Alzheimer-kórban szenvedett, ezért 1962-töl egyre kevésbé tudott teljes értékü munkát végezni, 1966-tól pedig egy speciális öregek otthonába került. Èlete vége felé teljesen elvesztette a kapcsolatot a külvilággal. 1975-ben hunyt el, a Barth család kriptájába temették.

Lolle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr686413411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása