A karintiai Robin Hood /16.01/
2015. január 16. írta: Skog

A karintiai Robin Hood /16.01/

Hát jól rajtamaradtam ezen a zsivány vonalon.

Ma ennek megfelelöen, egy Karintiában felmagasztalt rabló fog következni:

Krapfenbäck Simerle, azaz Simon Kramer. Simon 1785-ben január 16-án Riederkeusche ober Möderndorfban(Ma Maria Saal) született Karintiában, Klagenfurt környékén.  Kifejezetten nehéz sorba született, az úgynevezett féljobbágyi státuszba, ezt hivják karintiai dialektusban Krapfenbäcknek, azaz Halbbauernek. Magyarul zsellérnek mondanánk. Ahol született, az a falu "szegénynegyede" volt, Keusche, az osztrákul a féljobbágyi telek.

Tehát már a szüleinek erösen meg kellett küzdeni a felszínen maradásért, ez pedig kötelezö érvénnyel terelte a korabeli szegényeket a törvényenkivüliség felé, lopás, vadorzás és egyéb "csínytevések". Mindehhez a környék eszményi háttérként szolgált, Karintia nem egy lapos térség és még erösen erdös is volt akkoriban. Ha még mellé tesszük, hogy a térség 1797-töl francia megszállás alá tartozik, az a fránya Napoleon, akkor nem meglepö, hogy a kis Simon a fák illatával együtt, a szabadság és az anyagi tulajdonjog feletti (hmmm) lazaság illatát is beszívva cseperedik fel.

Az elsö irásos, fennmaradt emlék szerint 21 évesen már hivatalosan is briganti, szemben a népi legendával, áldozatai föleg parasztok voltak. A népi legenda szerint viszont a francia katonák zsoldját emelte el és osztotta szét a szegények között, ez valószínüleg nem igaz, de azért jól hangzik.

Ami viszont igaz, hogy miután elfogták és életfogytiglanra ítélték 1807-ben, igen kalandos módon megszökött a börtönböl, söt még a csaját is kihozta onnan. Sajnos ennek a részleteit nem találtam meg. Viszont a menekülés nem tartott sokáig, mert 1807 szeptember 17-én belefutottak egy francia örjáratba, aminek a parancsnoka nem teketóriázott sokat és ott helyben agyonlötte, a késöbb igen sokat használt ellenállt az elfogatásakor indokkal.

A francia tábornok Jean-Baptiste Rusca ketrecben fellógatva hagyta öt jó sokáig elrettentés képpen, sírhelye nem ismert.

Népmesei hösként, a fantázia sok mindennel felruházta utólag, például volt egy kése, ami hasonlatos lehetett mint Frodó és Bilbó Fullánkja, megmutatta ugyanis ha az ellen közel járt.

Egy néprajzi adalék, egy gazdag parasztasszony meggyilkolását Simon egy táncmulatságon eképpen mondja el a férjnek:

"Wenn du ka Tanzerin hast,
I will dir ane raten,
In letzten Ort Wolschartwald
Liegt ane im Schatten."

(Ha éppen nincs táncosnöd,                                                                                                                       mondom én mit kéne tenni,                                                                                                                            a legközelebbi faluszéléröl,                                                                                                                         látni az árnyékba egy ott fekszik)

simmerl.jpg 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr747078707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása