A dekadens Berlin /22.01/
2015. január 22. írta: Skog

A dekadens Berlin /22.01/

Szép napot, ma egy rövid kultúrális sétát teszünk Németországban.

Claire Waldoff, népdal- és sanzonénekesnö, színésznö kabarettista.

Claire, született Clara Wortmann(1884.10.21 Gelsenkirchen - 1957.01.22 Bad Reichenhall), 11-dik gyermeknek született a 16-ból, egy vendéglös népes családjába a Ruhr-vidéken. Hannoverbe járt középiskolába, akkor még orvos szeretett volna lenni, de azt a család és az ö pénzügyi háttere nem tette lehetövé, hát akkor színésznö leszek gondolta. Ez sem teljesen jött össze, viszont felfigyeltek a jellegzetes hangjára, érdemes belehallgatni.

 

19 évesen kezdi el a tanulmányait és a mesterséget egyben Bad Pyrmontban, majd Katowicében, a Felsö-Sziléziai városban pallérozódik tovább. 1906-ban Berlinben találjuk már, ahol kisebb szerepekben volt látható. Az elsö világháború alatt 1915-ben forgatta elsö némafilmjét, azonban karriert mint énekesnö futott be már ekkor is igazán, érdekes módon karrierje csúcspontja és annak a vége is már a hitleri idökre tehetö.

 

1917-ben ismeri meg élete párját Olga von Roedert (1886-1964), akivel élete végéig egy párt alkottak. Természetesen életük csúcspontja a dekadens, szikrázóan fényes Berlin a Weimari idöszakban, ekkor Berlinben virágzott a meleg kultúra, így a leszbikus is, aminek egyik ékköve az ö párosuk volt. Ök egy politikai-gondolkodó szalont vezettek a 20-as években leszbikusoknak, sajnos ennek a nácik hatalomra jutása véget vetett. Mint leszbikusok azonban, messze nem szenvedtek annyit, mint a férfi társaik a náciktól, de természetesen idövel vissza kellett teljesen vonulniuk és persze jó messzire költöztek Berlintöl. 1939-töl Bayerisch Gmainban éltek Olgával.

 

Az 1948-as pénzügyi reform(Nyugat Német pénzváltás) anyagilag tönkre tette öket sok más emberhez hasonlóan. Ezért a (Nyugat)Berlini Tanács egy nyugdíjat folyósított neki 1951-töl. 1957-ben agyvérzés vitte el, 1963-tól Olgával együtt nyugszik Stuttgartban a Roeder család sírboltjában.

 

Az ö munkássága leginkább arról híres, hogy szerzök tömege írt neki dalokat és ö több féle dialektusban volt képes énekelni, tényleg érdemes egy kis berlini sanzont hallgatni. :)

Csak egy pár a szerzök és szövegírók közül: Walter Kollo, Willi Kollo, Rudolf Nelson, Claus Clauberg, Eduard Künneke, Hans May és Kurt Tucholsky(ö a kedvencem).

A videók egy részét azért is érdemes megnézni, mert a korabeli Berlin látható bennük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr887096821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása