Egy öngyilkosság margójára /05.05/
2014. május 05. írta: Skog

Egy öngyilkosság margójára /05.05/

Mára egy hiba a rendszerben jutott.

Tegnap történt 34 éve, hogy az NDK pénzügyminiszterét és feleségét, fiúk holtan találta.

Siegfried Böhm. 1928 Plauen, Vogtland, Sachsen - 1980 Berlin.

Böhm gyermekként Vogtland egy kicsiny falujában cseperedik fel, 1945-töl kereskedönek tanul, 1947-ben belép a FDJ-be (Ez a kékinges német úttörö mozgalom volt, Szabad Német Ifjúság névvel, az NDK-ban csak efdéjott-nak hívták.). 20 évesen már a SED tagja( Ez az állampárt volt az NDK-ban). 1948-tól 1953-ig föfoglalkozásban az FDJ funkcionárius, ezútán egy évig megpróbálkozik a civil élettel, de mondjuk úgy, hogy 1954-ben gyorsan fel is veszik a Karl Marx Egyetemre Lipcsében, ahol a politikai gazdaságtant végzi el 1958-ban. Az egyetemen marad, de a párt részéröl, ez elméletileg nem von le semmit a tudományosságából, de azért többnyire az elvhüség volt itt a fontos ekkoriban. 1959-ben lesz a tagja az SED központi bizottságának a pénzügyi tervezés munkacsoportjában, söt 1963-ban ennek a vezetöje lesz. Ez ám a karrier, mondhatjuk, de ezt simán túldobja avval, hogy 38 évesen az NDK gazdasági minisztere lett, az is marad haláláig. Meg persze ami ezzel a pozicióval jár, központi bizottsági tag, országgyülési képviselö, egy igazi NDK-s nagykutya. Ezért is lesz egy kicsit kínos az az eset 34 évvel ezelött.

Naná, hogy hivatalosan öngyilkos lett. A történtek tragikus balesetként mehetett a sajtóba. A személy súlya miatt a nyomozást a Stasi folytatta le, a ma már nyilvánosságra került aktákban, az van leírva és dokumentálva, ez azért itt ekkor nem jelentett kétségnélküliséget, hogy a feleség az öt elhagyni készülö urát a szolgálati fegyverrel lelötte, majd öngyilkos lett. Tipikus családi dráma, mondhatnánk rezignáltan és cinikusan.

A család még az NDK-ban is komolyan kétségét fejezte ki az ügy ilyetén való interpretálása miatt, nyilván az NDK-ban az ügy felülvizsgálata nem következhetett be.

Az ügyhöz ma hozzátartózó, lehetséges, de nem teljesen bizonyított információk:

  • Az öngyilkosság a Stasi-s fotókon látható testek elhelyezése miatt kizárható, az bizonyos, hogy a testeket megmozgatták.
  • A BKA(Német FBI), lehetségesnek tartotta egy 2003-as nyomozás során, itt találtak ugyanis egyértelmü jeleket egy Stasi-s bérgyilkoskommandóra, hogy Böhm-t megölték, mármint egy harmadik személy.
  • Az oka a lehetséges "takarításnak" pedig egy az NDK vezetésében ténylegesen lezajlott vita, amelyben Böhm az NDK államcsödjének nyilvánoságra hozatalával fenyegetözött.
  • Egy biztos, négy nappal korábban nem vett részt a május elsejei a pártelit integet a népnek kötelezö forumán.

Az NDK gazdasági helyzete több volt ezidötájt mint kínos, ez tény, ahogyan az is nagyon valószínü, hogy létezett az NDK-ban olyan Stasi kommandó ami embereket ölt. Több olyan esetet is ismerünk, ahol titkosszolgálati módszerrel vagy segítséggel halt meg vagy próbáltak megölni az NDK-nak nagyon nem tetszö embert (Példa lehet erre Wolfgang Welsch esete is).

Természetesen, mint annyi minden a Stasi-val kapcsolatban, ez ís ködös és személy szerint nem hiszem, hogy valaha kikerül a konspirációs teóriák köréböl.

böhm.jpg

 

NDK

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr56118928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása