Szolgálati közlemény
2014. május 05. írta: Skog

Szolgálati közlemény

Szép napot!

Egy-két tisztázandó dolog és információ a bloghoz.

A német Wikipédia böngészése régóta kedves kikapcsolódásom. A blog egy személyes történelmi tabló szeretne lenni, kicsit elfogult(Nem szeretem a nácikat, na), de az adott forrásokhoz hű. Célom 365 blogbejegyzés az év minden egyes napjához kötötten. El fog még egy ideig tartani. Időm és energiám egyenlőre arra van, hogy leellenörizem a forrásokat és lefordítsam a szócikket magyarra. Igyekszem stilisztikailag és nyelvtanilag odafigyelni, hogy rendben zajlódjanak a dolgok, ahol lehet ott bővítek, de a forrást mindig megadom, bocsánat, de a képeket lopni szoktam, google a  tettestárs. Ránézni és újra ellenőrizni késöbb, korrigállás céljából nem mindig akad elég időm a gyerekek és a meló mellett. Amit szinte soha nem javítok, az a hosszú ö, ü. Sajnálom, de azt, gyakoriságához képest, sokat és macerásan kéne javítanom, hát úgy marad. Plusz én is ember vagyok és hibázom. Mindenki aki hibát talál, nyelvtanit, értelmit és/vagy történelmit vagy csak kérdése van nyugodtan írjon.

Mindig olyan szócikket választok, ami valamilyen módon kapcsolatba került az adott nappal, itt jön be az a pár mondat amit a blog ismertetöbe lehetett írni. Tehát a német Wikipedia, mi történt a mai napon, bontásából van valami kiszedve, többnyire direkt utalással, aznap halt meg vagy született, de lehet hogy áttételesen került velem szembe a szócikk. Szerintem ez annyira nem fontos, de így van.

Ausztriában élek, levéltárosként és könyvtárosként dolgozom és gyermekeim vannak. Történetileg a témám Ausztriához és a két világháború közötti periodushoz köt. Ezért ís az a megfigyelhetö trend, hogy a német vagy az osztrák ellenálláshoz vagy a Harmadik Birodalomhoz kapcsolódnak a szócikkek, többnyire.

Mivel a szócikkek kiválasztásánál a fö elv, hogy magyarul hiányozzon, ne csak a Wikipediából, ezért azt is mindig leellenörzöm, de bár google a barátom, azt hiszem, azért ö sem és én sem vagyunk tökéletes gyerekek.

Remélem az általam "felfedezett" személyek és történetek, egy kicsit, hozzájárulnak a történelem és a közelmúlt megértéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr746118903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása