A csellista lány a Vörös Zenekarból /16.02/
2015. február 16. írta: Skog

A csellista lány a Vörös Zenekarból /16.02/

Ma 72 éve fejezték le Berlinben Mildred Harnackot, a Rote Kapelle egyik jelentös személyét, Arvid Harnack feleségét.

Mildred Harnack-Fish (Mildred Elizabeth Fish, Milwokee, Wisconsin 1902 - Berlin, Plötzensee 1943)

Mildred, az Amerikai Egyesült Àllamokban született és Milwokeeban nött fel, családi körülményei lehetövé tették, édesapja jól szituált kereskedö volt, hogy tanuljon, egyetemre járjon, ahol irodalmat hallgatott. 1926-ban végzett és a Wisconsin-i Madison Egyetemen talált magának docensként állást. Itt ismeredett meg késöbbi férjével a Rockefeller ösztöndíjas jogásszal, Arvid Harnackkal, akit követett 1929-ben Berlinbe. Itt elöször még lektor lehetett az egyetemen, de 1932-töl angoltanár volt egy esti gimnáziumban. Azt érdemes itt megjegyezni, hogy férje 1933-tól a Pénzügyminiszteriumban dolgozott és mindeközben a KPD, a német kommunista párt titkos tagja volt. Férjét Mildred mindenben támogatta, kapcsolatukban teljesen egyenrangúak voltak.

Róla egyik amerikai barátjuk így nyilatkozott: "Mildred az a tipusú nö volt, aki után megfordulnak a férfiak, aki vonza a tekinteteket, mint mondjuk Julie Christie a Doktor Zsivágóban. Magas északi tipusú nö volt, aki mindig észre vétette magát, a hangjával, a pillantásával vagy a véleményével.

1935-töl férje a szovjet hírszerzésnek is dolgozott, ez rendkívül felértékelte Mildred kiválló Amerikai Követségi kapcsolatait. Történetesen többek között ök voltak azok, akik informálták a Szovjetuniót a német támadásról.

Egy jól ápolt baráti kapcsolatrendszerböl, mind erösen rendszerkritikusok és baloldaliak voltak, szervezték meg a Rote Kapellét/ Vörös Zenekart. Ez a Vörös Zenekar nem volt azonos a párizsi,  Leopold Trepper mesterkém által szervezett Vörös Zenekarral, ezt az elnevezést a Gestapo agatta rájuk.

1942 augusztusában egy amatör hiba vezetett a csoport lebukásához. A fájó, hogy a hibát ezúttal a profik követték el. A szovjet hírszerzés egy belgiumba irányuló rádió üzenetét tudta a Gestapo megfejteni. Ebben az üzenetben három berlini cím és a bennük lakó ügynökök neve volt többek között megemlítve. Ez egy brutálisan amatör hiba volt, mely rengeteg a Szovjetuniónak dolgozó kiválló kém és ellenálló halálához vezetett. Többek között:

Innen igazán nem nehéz kitalálni milyen sors várt Mildredre is. Azonban a csoport tagjai (Majd mindenki) és persze legföképpen férje hösiesen viselték a kinzásokat, így Mildred igazi szerepére nem derült fény és ezért a felmentéssel majdnem egyenértékü hat év börtön büntetéssel "megúszta" volna. Ha.( Ha-ha) Mondta a népet nép dicsö vezére személyesen és újratárgyalták Mildred ügyét, ezúttal már halálos ítélettel a végén. 

"Pedig én úgy szeretem Németországot", voltak az utolsó szavai. Nyugodjon békében.

harnack_mildred.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr317179419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása