A náci Indiana Jones /18.02/
2015. február 18. írta: Skog

A náci Indiana Jones /18.02/

Gondolom sokaknak meg van az a jelenet az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagból, ahol Walter Donovan grálkutató eladja magát a náciknak. Azaz egészen pontosan az idösebb Jones mellé elkapja a fiatalabbat is. Székhez kötözve vitatkozik Indy a kutatások etikai hátteréröl (is).

Nos szerintem Donovan karakterének az alapját Otto Rahn ihlette, de még az is lehet, hogy a filmben kevéssé intellektuálisra hangszerelt Vogel SS tisztnek is jutott Rahn igazán színes életéböl.

Tehát Otto Rahn író, középkorkutató, ariozófus, SS tiszt és grálkutató. 

Rahn 1904-ben született, a dél-hesseni Michelstadtban egy jól szituált családba. Itt gyerekeskedett, de gimnáziumba már Bingenbe járt, végül Gießenben érettségizett le. Itt ragadta meg a képzeletét a katharok világa, akikröl a hittantanára beszélt nekik. 1922-ben Gießenben a jogi karra kezdett el járni, de tanulmányait 1925-ben félbeszakította és üzletkötönek állt kiadóknál. Egykori munkaadója öt késöbb úgy jellemezte, mint akire komoly hatást tett Friedrich Gundolf, aki meg Stefan George költö, az akkori korszak egyik legelismertebb költöjének a szük köréhez tartozott. A George-kör egy híres irodalmi alkotócsoport(Tulajdonképpen egy irodalmi újság) volt, akik mind szoros kapcsolatban álltak Stefan Georg-al. Ez a kör a 20-as években komoly hatással volt a német fiatalságra, így Rahnra is.

1928-ban Rahn eljutott Genfbe és Párizsba is, itt újra elkapta öt a katharok lendülete és egy életre alámerült a fikciók, történeti tények és összeesküvéselméletek zavaros katyvaszába, ahol hittel majd mindent meg lehet oldani, azonban a történeti hüség nem feltétlen kelléke az egésznek. Itt, Párizsban találkozott Maurice Magre íróval, költövel aki ekkoriban már arccal az ezotériában feküdt. Rajta keresztül Rahn bejutást nyert az okkultista, ezoterikus, teozófiás, spiritisztás és ezek szabad vegyületének a világába. Magre az gyanította(többek között), hogy a legendás kathar kincsek egy részéröl egy bogumil püspök irataiban lehet találni pontos információkat. Nosza kalandra fel, indult el Rahn a mesebeli kincsek nyomában, de mint köztudott a kincskereséshez nem árt gazdagnak lenni, vagy legalábbis pénzzel rendelkezni. Rahn számára Magre hozta el a tuti mecénást, egy spiritiszta francia grófnöt, aki erösen támogatta Rahn örökké mozgó kincses szigetének a megtalálását. Végeredményben nem leszek poéngyilkos(nagyon), ha jelzem, hogy legalább szép helyeken bóklászott a mi derék németünk.

A bóklászás közben, sok mindenkire akadt, akik ilyen vagy olyan mellékágát képviselték a mit adtak nekünk a rómaiak címü örökbecsü versenyben. Azonban egy Rahn számára igazán érdekes találkozásra is futotta, összeismerkedett egy ki kicsoda a korabeli ezoterikában verseny keretein belül, a helytörténész és albigens, kathar kutató Antonin Gadallal. Aki újra értelmezte Rahn számára a keresést és a Grál irányába fordította öt. Gadal lett Rahn tanítómestere, akivel haláláig szoros kapcsolatban maradt és akivel a következö három évben együtt kutattak. Elképesztöen sokat kirándultak és barlangásztak, gyanítom volt környék, ahol elöre köszöntek nekik. 

A Szent Grál kutatásának se széle, se hossza, aki szeretne egy kicsit alámerülni, az mondjuk kezdje itt.

Tehát Gadal eröteljes hatására Rahn Montségur várában vélte megtalálni a Grál örzésének az utolsó ismert helyét és örzöit a katharokat. Ennek örömére ásatásokba kezdett, de az ugye még több pénzbe kerül, hogy pénzügyeit fedezze kibérelt hát 1931 öszén egy kis hotelt, ahonnan annyi pénz szándékozott kitermelni, hogy tudja a dolgait folytatni. Ez a hotel nem kerülte el a csödöt, annak ellenére, hogy kapcsolatai révén egy csomó híresség szállt meg nála Josephine Baker, Marlene Dietrich például. 1932 októberében csödöt kellett jelentenie, de más okokból is forró lett a lába alatt a talaj, a francia hatóságok kémkedéssel vádolták meg. Haza osont, ahol tárt karokkal várták. Heinrich Himmler ugyanis hasonlóan vonzódott a "kissé" ködös teóriákhoz, de ne rohanjunk ennyire elöre.

Németországban, azaz akarom mondani, immár a Harmadik Birodalomban kiadott egy-két könyvet a témában. Alapjáratban Rahn a Katharok-Szent Grál-Tibet vonalon(Szenthármasságban, bocsánat) mozgott, ami ezoterikus körökben a Shambala Mitoszra alapult és a Kálacsakra hagyományon alapszik. A következö müvében már persze továbbmegy és az idök szavával élve kerül bele egy kis antiszemitizmus és SS/árja dicsöítés is no meg a katharok elé a vizigótok, hogy tényleg tutit legyen az a germán vonal. Ez sem volt véletlen, hiszen 1935-ben összeismerkedett Karl Maria Wiliguttal, aki ekkor a kiválló RuSHA Rassen und Siedlungshauptamt vezetöje volt. Eme becses intézmény felelt a fajkutatásokért a birodalomban és azért is hogy egy SS ne házasodhasson össze egy nem árjával/akárkivel. No ez a Wiligut is grálkutató volt, minö véletlen. Ha meg két grálkutató összefut, akkor ott a tudomány is megremeg, többek között.

Tehát 1935 májusától referens a Fajkutató és Letelepedést Elösegítöknél és nemsokára maga Himmler is felfigyel rá. Ha valaki tudott csillogó szemekkel nagyon sokáig hülyeségekröl tudományosan beszélni, akkor az egy csirketenyésztönél fönyeremény. Fel is vették a brigádba.  Söt egy idöben az SS fö ideológiai csapásiránya az volt, hogy katharok tulajdonképpen germánok ösi árja gyökerekkel. Hát ez bejött Himmlernek, pénzt és paripát adott hát tehetséges kutatójának menjen csak tovább. 1936-ben hát Thule nyomába eredtek Izlandon, ahol Rahn egy 20 fös kutatócsapat fejeként dolgozott. Thule azért lett volna fontos, mert a mítikus Hüperboreával azonosították, ami maga is egy sziget lehetett és sok nép(Skandináv éppúgy, mint indiai) mítoszában központi helyet foglal el.

Egy komplett ezoterikus könyvesboltot a fejünkre boríthatunk azzal, hogy e mögött mi minden lehet. A 42 tuti. 

Ezután Himmler a saját stábjába rakta, ugyanis volt számára egy picit kínos feladata. Az SS fönökének nem volt hiánytalan a leszármazási táblája, ezt kellett rendbehozni. Miközben Svájcban ezt kutatta Rahn, az is kiderült, hogy ö távoli rokona fö SS-nek. Innentöl kezdve, mint Himmler közvetlen munkatársa sok dolga lett, de még inkább lett volna, mert a gyors elöreléptetések után 4 hónap büntetést kap és a Dachaui koncentrációs tábor örei között találjuk 1938-ban túlzott alkohol fogyasztás miatt, ezután 1939-ben kilép az az SS-böl nagy hirtelen, itt már homoszexualitás volt a vád. Ezt Himmler betegesen írtotta, valószínüleg részben Ernst Röhmre emlékeztette.

1939 márciusában öngyilkos lett hetekkel az esküvöje elött. Valószínüleg a vélt vagy valós meleg hajlamai miatt Himmler nem csak ejtette a kegyeiböl, hanem választhatott megy a koncentrációs táborba, vagy öngyilkos lesz. Mivel nem sokkal korábban meglehetösen közeli élményeket szerzett milyen is egy ilyen tábor, az öngyilkosságot válaszotta. Valószínüleg tényleg öngyilkos lett, Tirolban leugrott egy szikláról, erösen bomlásnak induló tetemét gyerekek találták meg két hónappal késöbb.

Rahn téziseit a tudomány mai állása szerint semmi sem támasztja alá.

rahn11111_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr87185457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása