A népmesei Náci /21.03/
2014. március 21. írta: Skog

A népmesei Náci /21.03/

Szép napot mindenkinek. A mai "áldozat" egy erösen ellentmondásos szereplö.

http://de.wikipedia.org/wiki/Hans_Globke

Azaz szerintem nincs itt semmi ellentmondás. Egy tehetséges karrierista, aki nem úgy volt náci, de. Ha valakire illene a német szürke eminenciás kifejezés akkor az ö lenne:

Hans Josef Maria Globke. Egy düsseldorfi katolikus, egy jogász, egy minisztériumi nagykutya, egy Centrumpárti politikus, a Nürnbergi Törvények egyik megszövegezöje, a Wansee-i Konferencia döntéseinek gyakorlatba ültetöje ééés

Konrad Adenauer jobbkeze. 10 éven keresztül volt 1953-1963-ig a Kancelláriahivatal vezetöje. Többek között von Gersdorff -t nem engedte a Bundeswehr-ben szolgálni, mert az egy áruló, bár ez lett volna a legnagyobb büne.

Szóval katolikus kereskedöcsalád gyermeke, 1898-ban születik. Szolgál az Elsö Világháborúban tüzérként, majd egyetemre megy, ahol a Bavaria Bonn katolikus egyetemista szövetség tagja lesz. Innen immár végzett jogászként egyenes az út a Centrumpártba, hova máshova?

Elöször rendörségi vezetö lesz, de hamar a porosz államigazgatásban találja magát. 1929-töl a Belügyminisztérium tanácsosai között találjuk meg. Innen gyorsan ivel fel a karrierje, amiben a nácik hatalomra kerülése, hát nem akadály söt. Elöször referens majd 1938-tól miniszteri tanácsos lesz. Számos igen nehezen vállalható törvény megalkotásában részt vesz. A J (Jude) bevezetésétöl a német útlevélbe, az automatikus Israel és Sara név hozzácsapása a zsidó nevekhez, a vegyesházasságok megbélyegzéséig majd mindenben oroszlán részt vállal.

Jogászként a fö feladata a törvénykommentárok megalkotása.

Ma már nincs a tekintetben kétely, (rész)felelösség terheli több tizezer zsidó elpusztításában.

A Nácipártba is be szeretett volna lépni, de Centrumpárti múltja miatt nem vették fel. Természetesen volt kapcsolata az ellenállókkal, de ök inkább csak terveztek vele, ha sikeres lett volna az àllamcsíny. Valószinüleg boldogan váltott volna oda. Arthur Nebe mellett tán nem is lett volna annyira kirívó, hogy ö is ott van.

A Nürnbergi Perben tanúként hallgatják ki fönöke Wilhelm Stuckart ellen. Itt hangzik el az alábbi mondat:

„Ich wußte, daß die Juden massenweise umgebracht wurden.“

"Tudtam, hogy a zsidókat tömegesen mészárolják le."

A világháború utáni idökben gyorsan megtalálja az utat Adenauer köreihez, volt Centrumpárti, papíron nem náci, államaparátusban sok éves tapasztalat. Egy fönyeremény.

A hidegháború egy furcsa védököpenyt von az olyanok feje fölé mint ö, plusz folyamatosan mellélönek. Az Adenauer-i német kormányoknak idöröl-idöre komoly botrányaik akadnak a kormányzatban és azon kivül lévö egykori nácik miatt, papiros nácik miatt. A választásokon ez nem igazán látszott meg.

Az NDK evvel szemben, logikusan komoly ziccerlehetöséget lát, hát rendeztek is neki egy pert 1963-ban. Nem gondolnám, hogy Globke rosszul aludt volna miatta.

Békében, rendezett körülmények között halálozott el.

page1-423px-Stuckart10_pdf.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr485871970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása