A Vice(admirális) /31.03/
2014. március 31. írta: Skog

A Vice(admirális) /31.03/

Jó reggelt, ma Bernhard Rogge-val fogunk megismerkedni, a tengerésszel.

http://de.wikipedia.org/wiki/Bernhard_Rogge

Rogge Schleswig-ben született 1899-ben, hamar kapcsolatba került a tengerrel,16 évesen önkéntesként belépett a Császári Tengerészet kötelékébe. Lelkesen végigháborúzza az Elsö Világháborút, fregattföhadnagyként szerel le. 1920-ban vissza is lép haditengerészeti kötelékébe.

Fregattkapitány, mikor a Második Világháború elkezdödik. Az Atlantis segédcirkáló kapitánya lesz.

http://de.wikipedia.org/wiki/Hilfskreuzer 

Nagyon röviden a segédcirkáló az egy valamikori civil hajó, amit felfegyvereznek, de nem páncéloznak be. Ezekkel a hajókkal lehet eljátszani a semleges zászló alatti "csendes" hajófoglalásokat és hajó elsüllyesztéseket.

Az Atlantis a náci Németország legsikeresebb álcahajója lett. Egyszer körbehajózta a Földet, azért ez német hajóként még álcázva is nem akármilyen teljesítmény. Ezalatt a körbehajózás alatt 19 hajót elsüllyeszt, 3-at elfoglal és német legénységgel visszaküld. 145.960 bruttó regisztertonnát süllyeszt el. Összehasonlításképpen Günther Prien 211.391 BRT küld a tenger fenekére. Szóval Rogge vezette a Második Világháború leghosszabb német haditengerészeti akcióját és még túl is élte. Bár az Atlantist 655 tengeren eltöltött nap után el kellett süllyeszteni, de a legénység kevés kivétellel, német és olasz tengeralattjárók segítségével, hazajut.

Rogge ezért a Vaskereszt Lovagkeresztjét Tölgyfalombokkal érdemelte ki.

 A továbbiakban az Ostsee-n tölt be különbözö parancsnoki tisztségeket, a háború végére altengernagy lett.

Amiért számomra érdekes lett, az egy becsapott ajtó története 1945 májusából:

1945 május 6.-án halálra ítél három tengerészt, akiket még aznap kivégeztek. Ilyenkor azért az az érzésem van, hogy persze minden halál értelmetlen, meg a Második Világháború amúgy is, de május 6.án, 1945-ben?!?

À, ez nem az utolsó tette ilyen téren. 1945 május 11.-én kivégzik Johann Süß örvezetöt, mert május 7.-én negatívan kommentelt egy parancsot, ezzel alásva a hadifegyelmet és bomlasztó beszédet tartott. Május 7.-én, bomlasztott. Ezért 3, azaz három nappal a német hivatalos kapituláció után kivégzik.

A hivatalos jegyzökönyvbe Rogge írja be, hogy Süß teljesen elfogadhatatlanul viselkedett és mikor erre figyelmeztették, akkor távoztában bebaszta az ajtót. Ennyi.

Roggét természetesen, ezért semmilyen büntetés nem éri. 1957-ben belép még a Szövetségi Haditengerészetbe, és bár 1965-ben nyomoznának az ügyben, semmi nem lesz belöle, ellentengernagyként vonul nyugdíjba.

1980-ban még az államfö kitünteti, mint 4 német haditengerészetben szolgált öreg hajóst.

Hilfskreuzer_Atlantis.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr365886598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása