Rosa Manus a feminista /20.08/
2014. április 28. írta: Skog

Rosa Manus a feminista /20.08/

Szép napot mindenkinek, a hetet egy holland nöjogi harcossal,

Rosa Manus-al kezdjük. Rosa egy jólszituált amsterdami zsidó, nagypolgári családba született 1881-ben, második gyermeknek a hétböl. Èdesapja dohánykereskedö volt, aki a gyermekeivel rendkivül szigorúan bánt. Nem csekély mértékben ennek köszönhetö Rosa késöbbi pályafutása. Ahogyan a polgári, zsidó körökben ekkoriban szokásos volt, rendes amszterdami iskoláit követöen egy svájci leányinternátusba adták be. Rosa atyja azt vallotta, hogy egy nö nem lehet önálló, munkát maximum jótékonykodási, társadalmi szervezetekben végezhet. Ez élesen ellentétes volt Rosa gondolataival, aki Svájcban a divat világába szeretett volna belépni, ezt a vágyát midön apja rájött, fel kellett adnia. A kiskaput amely szülei világából kivezetett, mégis a "jótékonykodó" szervezö szerepe kínálta neki, ezt ugyanis szabad volt neki gyakorolnia.

1908 júniusában Amszterdamban ülésezett a harmadik kongresszusa szüffrazsetteknek (egészen pontosan a nem radikális és szervezett szüffrazsetteknek, szüffrazsettekröl bövebben itt), itt öt lelkessége és többnyelvüsége okán speciális szervezönek kérték fel. Innentöl kezdve életét ez a szervezet jelentette, hamar a szervezet fontos része lett, söt 1923-ban pedig alelnöknek választják meg, ezt a poziciót 1938-ig örzi. A kor feminista nagyneveivel szinte mind kapcsolatba kerül, mint például Eleanor Roosvelt-el,  Carrie Chapman Catt-el, Margery Corbett Ashby-vel és természetesen a holland feminizmus másik korszakos alakjával Aletta Jacobs-al. Utazik, szervez és globálisan gondolkozik, amiért nekem ö feltünt és érdekes lett az a Internationale Archiv für die Frauenbewegung (IAV), melyet 1935-ben alapít meg Amszterdamban, ezt a nácik 1940-ben, bezárják és feldúlják és sokáig eltüntnek is számít, de milyen a sors, 1992-ben Moszkvában feltünt, söt 2003-ban vissza is tért Amszterdamba!

Azért 1935-ben egy ilyen levéltár alapítása, nem a korban megszokott dolog volt.

A sors vele sem kivételezett, 1941-ben Amszterdamban a nácik letartóztatják és rövid hollandiai, átmeneti fogvatartás után Ravensbrückbe a nöi táborba deportálják. 1943 április 28.-án, 71 évvel ezelött, meghalt, nem bírván tovább a szenvedéseket. Nyugodjon békében!

manus.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr786094101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása