Mama Daktari, a repülő orvosnő /13.05/
2014. május 13. írta: Skog

Mama Daktari, a repülő orvosnő /13.05/

Ma, hosszas keresés után, egy igen ellentmondásos életrajz került elém, legyen ma ö itt, a föszereplö.

Anne Spoerry (1918 május 13, Cannes - 1999 február 2, Nairobi)

Èlete nagy részét Kenyában élte le orvosként és pilótaként, tett nem akármilyen teljesítményt le, repülö orvosként az asztalra, sokszor a repülögépe árnyékában rendelt, mégis mint egykori koncentrációs táborbeli fogoly soha nem tudta, az rossz hírét eltüntetni.

Egy elzászi gyáros familiába születik, édesanyja svájci származású, 1938-tól Párizsban orvosnak tanult, majd a második világháborúban testvérével, Francois-val az ellenállás tagjai lesznek. Lebuktak, KZ Revensbrückben találja magát. Itt kezdödik a történetünk igazából.

Spoerry 1944-ben kerül Ravensbrückbe és 1945 áprilisában a Folke Bernadotte féle Fehér Buszok mentöakcióban szabadul. Szerencséje volt, mondhatjuk, részben biztosan.

Ha egy lágerben eltöltött idö alatti viselkedést veszünk górcsö alá, ne feledjük, elképesztöen nyomasztó körülmények uralkodtak. Mégis voltak, akik nem törtek meg és ezáltal valamivel nagyobb sansszal halhattak meg, illetve voltak sokan, akik a túlélésért sok mindent megtettek. Nagyon nehéz ügy, így utólag megítélni ki mennyire vált cinkossá és bünössé.

1947-ben folynak javában a perek a nácik és egyéb háborús bünösök ellen, így volt ekkor a Ravensbrück Per is, itt többek között egy Carmen Mory nevü barakkelöljárót/Kápót, egy adott barakk fogoly parancsnokát, is perbe fogtak. Morynak rettenetes és  szintén ellentmondásos híre volt, mint a 10-es Barakk, az örültek és tbc-sek barakkjának parancsnoka. 

Spoerry soha nem ment el a kihallgatásra és az egymásnak ellentmondó tanúvallomások, illetve bizonyíték hiányában, nem emeltek ellene vádat. A vád egyszerü volt, ö volt Carmen Mory szeretöje, de finomabban megfogalmazott tanuvallomások alapján is nagyon szoros barátságban voltak idöröl, idöre. Mint ilyen részt vett, de tudni biztosan tudott róla, hogy Mory hogyan szelektált. Mory-t a szelektálások mellett, 60 személyesen elkövetett gyilkossággal vádolták meg. Mory a kivégzése elött öngyilkos lett. Kiegészítes 2023: Lukas Hartmann regénye az Egy asszony bundában jött velem (Ein Frau im Pelz) szembe és olvasom éppen.  Lukas Hartmann svájci író egy nagyon kemény müvet rakott le az asztalra, fikciós, szépirodalom. Nagyon kemény egy mü, érdemes elolvasni. Anne Spoerryröl is sokat lehet benne hallani, hogy mi igaz és mi sem, itt sem derül ki.

Akkor a lényeg Hartmann regénye alapján: Nem véletlenül vezekelt ott messze Afrikában Spoerry, bár valószínüleg sajátkezüleg nem ölt embert, de az elönyök, amiket Blockälteste Mory szeretöjeként, védenceként kapott súlyos árral jártak. Elsösorban lelkiismeretileg. Számomra teljesen egyértelmü, hogy vezekelt ott Afrikában, hogy pontosan miért, már nem tudjuk meg. 

Spoerry 1947-ben Baselban folytatta tanulmányait és orvos lett, trópusi betegségek szakiránnyal, elöször Adenben dolgozott egy kórházban, majd 1950-töl élt Kenyában és lett belöle Mama Daktari a repülö orvosnö, aki egy PA-28 Cherokeeval járta Èszak-Kenya, de legföképpen a Maszájok földjét, körülbelül 100 ezer beteget kezelt a feljegyzései alapján. Nairobiban hunyt el. Nyugodjon békében.

mama daktari.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr706158861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása