Az utolsó mohikán, a Lili Marleen generációból /15.12/
2014. május 14. írta: Skog

Az utolsó mohikán, a Lili Marleen generációból /15.12/

Ma Evelyn Künneke-vel, született Eva-Susanne Künneke, fogunk megismerkedni.

Evelyn Künneke énekesnö, táncosnö és színésznö volt  és mint énekesnö tartozott, fiatal kora ellenére, a Lili Marleen generációhoz. E generáció alatt, a második világháborúban populáris, híres sanzonénekesnöket értjük. Mivel a Lili Marleen vált a világháború "himnuszává", kapta utólag eme nevet ez a generáció. A Lili Marleen-al egyébként amúgy is egy csomó korabeli híresség került kapcsolatba, többek között Lale Andersen, Marlene Dietrich, Anne Shelton és Greta Garbo.

Evelyn Künneke 1921-ben Berlinben született, nem akármilyen családba, mert a papa bizonyos Eduard Künneke akkoriban az operett királyának számított, aki egyébként később röpke egy évig NSDAP tag is volt, de kizárták fajgyalázás miatt, második felesége ugyanis orosz származású volt. Tehát az anyuka Katharina Krapotkin orosz operaénekesnö, nem nehéz belátni, hogy evvel a háttérrel egyenes út vezetett a Berlini Àllami Operába, ott is elöször, a második szólótáncos pozicióját töltötte be 17 évesen, némi felzúdulást okozva, na nem a korával, hanem, hogy Evelyn King néven varietékben lépett föl mint sztepptáncos, még saját táncstudiója is volt. Persze ez sokáig nem maradhatott így ha karriert akart csinálni valaki énekesnöként a Harmadik Birodalomban. 1939-re minden egyéb tevékenységével felhagy és énekesnö lesz, a kor nagyágyuival dolgozik együtt, mint Peter Igelhoff és Michael Jary ez teljesen normális ha az ember lánya énekórákat Maria Ivogün-nél vesz, balettozni Victor Gsovsky tanítja, színészetet pedig, többek között Ilka Grüning-nál, Leslie Howard-nál tanulja.

Az elsö nagy siker nem is várat magára, 1941-ben egy filmbetétdalal a Sing, Nachtigall, sing -el, a Viszontlátásra Franciska címü (propaganda)filmböl, hatalmas sikert ért el. A következö slágere a Haben Sie schon mal im Dunkeln geküßt? volt, melyben a nácik által nem szívlelt zenei irányzat a swing erösen tettenérhetö volt. Goebbels a Lili Marleen-t sem szerette, de hagynia kellett épp úgy, mint a Haben Sie schon mal im Dunkeln geküßt?-töt is, mert elképesztöen sikeres számok voltak. Természetesen Evelyn Künneke is részt vett a csapatok szórakoztatásában, 1942-töl, 1944-ig folyamatosan turnézik. 1944-ben azonban defetizmus miatt örizetbe veszik, de viszonylag simán megúszta, mert röviddel a háború vége elött kiengedik, söt énekelhet is. Egy részlet a Karneval der Liebe-böl(àllítólag Goebbels kérésére kivágott), a felvételen Evelyn Künneke szteppel: 

https://www.youtube.com/watch?v=haCVclnTvXc

Mondjuk ez utóbbinak sok értelme már nem volt akkoriban. A háború után swing zenekarokban énekel, még komoly slágerek is füzödnek a nevéhez, mint például a Winke-winke és az Allerdings – sprach die Sphinx. Csillaga szép lassan hanyatlik le, 1958-ban még megpróbálkozik az Eurovíziós Dalfesztivállal, annak is a német elöselejtezöjével, vicces, de pont Lale Andersen egy másik nagy név a versenyben, de a harmadik nagy név Margot Hielscher nyert. Ö meg csak a hetedik helyet szerzi meg az 1958-as Dalversenyen. A hetvenes években jóformán a teljes ismeretlenségbe csúszna, ha nem fedezi fel öt újra Fassbinder és baráti köre. Lemezeket ad ki megint és elfoglalja a helyét a berlini sanzon szcénában. Mindezek közben idöröl, idöre forgat rendszeresen, nagyjátékfilmeket, tévéfilmeket és sorozatokat is. Játszik például Marlene Dietrich utolsó filmjében a Just a Gigolo-ban, de játszott 1996-ban a Kondom des Grauens-ben egy képregényadoptációban is, ami az év bukásának bizonyult. Utolsó filmje az Ausziehn! volt.

2001-ben, 79 évesen halt meg Berlinben.

defimage1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr656161044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása