Eva és Magda cipői /16.05/
2014. május 16. írta: Skog

Eva és Magda cipői /16.05/

Mára egy nem annyira szomorú történet került elém.

Katharina Winter története.

Margaretha Juliane Catharina Winter, egy igen jól szituált, mondhatni gazdag hamburgi családba született a 20. század hajnalán. Fiatalkorát Berlinben élte le és imádott ott élni, a 20-as évek Berlinje egy király hely volt, leszámítva a 1926-ban ide költözö Goebbelséket és barna sleppjüket. Az attraktív fiatal nö beleszeret Walther Eppenstein antikvitáriusba és hozzá megy feleségül. Azonban a nácik miatt 1938-ban kényszerböl elválnak, innentöl kezdve Walther alámerült és bújkál, amit a feleség, ahogyan csak tudta segítette. Sajnos errefelé is éltek kedves, rendes emberek, akik üres óráikat feljelentésekkel ütik el. Walther, tehát 1942-ben lebukik és Majdenekbe kerül, ahol rövid úton elgázosítják. Nyugodjon békében.

Katharina azaz Margarethe, ahogyan az üzleti életben hívja magát, mindeközben egy luxus cipöboltot vezet a Kurfürstendammon, elsösorban, ekkoriban Salvatore Ferragamo cipöket forgalmazott. Az üzlet virágzott, Berlinben és Hamburgban újabb boltokat nyitottak. Azonban a háború közepette,  a boltot állami nyomásra be kellett zárnia, az ilyen tipusú boltokat 1943-tól be kellett zárni, helyesebben szólva jegelni kellett a háború miatt csak a végsö gyözelemig, ugye. Sebaj, mondta Katharina/Margarethe akkor a lakásomon alakítok ki egy gyárat és boltot. A lakás méreteiröl, legyen elég annyi, hogy 1944-ben 18 cipész dolgozott itt. Itt már nem zavargásztak a Gestapo emberei, ugyanis Magda Goebbels mellett egy bizonyos Eva Braun is rendszeresen feltünt itt. Ezen ügyekkel párhuzamosan, a magánélete is zajlott Katharina-nak, beleszeretett ugyanis egy Josef Wirmer nevü jogászba, aki mellesleg a Graf Stauffenberg féle július 20-ai puccskisérlet egyik fö szervezöje volt. Az meg nem igazán jött össze sajnos. Szóval ennek az összeesküvésnek a konspiratív találkozóihoz, rendszeresen a másik berlini lakása szolgált találkozóhelyül. A puccs bukása után el akarta rejteni Wirmert is, valószinüleg el is tudta volna, de az félt, hogy abban az esetben a családja szenvedi meg a bújkálását. Ìgy sorsa elrendeltetett, Gestapo, vérbíróság, Herr Richter Freisler, üvöltözés majd kivégzés.

Személyes tragédiája, hogy 1942-ben teherbe esett Wirmertöl, a körülmények miatt, azonban úgy döntöttek, hogy elvetetik a gyermeket. Az abortuszt, 3000 Reichsmarkért szigorúan titokban, egy bizonyos doktor Morell végezte el. Hitler magánorvosa. 

A háborút Katharina túlélte, üzletileg sikeres maradt, élt New York-ban, a divat világában, majd 1975-töl újra Hamburg és Berlin között ingázott, rendkivül magas kort élt meg. 2005 május 16.-án Berlinben hunyt el.

A képen Salvatore Ferragamo és cipöi, plusz egy ismeretlen hölgy látható.

ferra.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr806172496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása