Akik Hitlerrel szórakoztak /01.12/
2014. december 01. írta: Skog

Akik Hitlerrel szórakoztak /01.12/

Ma 90 éve Berlinben megalakult a KadeKo, Kabarett der Komiker, a 20-as évek Berlinjének egy jellegzetes és nagyon népszerű kabaréja, melyet hárman alapítottak:

Paul Morgen(Paul Morgenstern), Kurt Robitschek és Max Hansen az ő munkásságuk örvén jutottam el egy dalig  ez a War'n Sie schon mal in mich verliebt (Volt már ön belém szerelmes). Na ennek a dalnak volt egy olyan előadásmódja, ahol nem kicsit arra játszottak rá, hogy Hitler meleg(Sajnos videót erről nem találtam). Fergeteges sikerrel ment ez is, még ha a valósághoz valószínűleg semmi köze sem volt, igaz a nácik verőlegényei között fordultak elő ekkoriban erősen harsány figurák( Például elég csak Frau Heines-ra gondolni, Edmund Heines kedvesére). Szóval azért a téma és a miliő adott volt, ha valaki látta az 1972-es Kabaré című filmet Lisa Minellivel, na ott találhatók erősen realisztikus jelenetek, szerintem.

Természetesen a nácik hatalomra jutása után, szinte minden érintettnek menekülnie kellett, ez egyedül Paul Morgennek nem sikerült, igaz csak az Anschluss után Ausztriából nem lépett le időben, ez sajnos azt jelentette, hogy a Dachauban "gyakorinak számító" tüdőgyulladás végzett vele(Ez a náci zsargonban annyit jelentett, hogy lelőtték, megverték stb. Azt, hogy betegségben halt volna meg, biztosan nem jelentette ez a meghatározás.).

A KadeKo ment tovább egészen 1944-ig kiherélt formában természetesen. A rendkívül tehetséges, ám opportunista Wili Schaeffers vitte tovább a stafétát. Később többször is felélesztették utoljára Günther Neumann zongorista, humorista.

 

 

És jöjjön egy számomra fogyaszthatóbb verziója:

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr866947519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása