Bűn és bűnhődés /08.10/
2015. február 20. írta: Skog

Bűn és bűnhődés /08.10/

Ma Erwin Albrechtbe botlottam, egy középnáciba, aki késöbb a Szövetségi Köztársaságban, Saarvidéken még CDU-s tartományi képviselöségre is vitte, de nem ö lesz a mai szereplö, hanem:

Marianne Golz(-Goldlust) született Maria Agnes Belokosztolszky táncosnö, énekesnö, zsidómentö és ellenálló.

Marianne 1895-ben Bécsben született, lengyel apától és cseh anyától. Igazi K.u.K. Bécsben nött fel, érettségizett le és lett belöle táncos és énekesnö Marianne Tolska müvésznéven. A musical színházként számon tartott Raimundtheater társulatának a tagja lett 1921-ben, azonban 1922-ben mégis Stuttgartban találjuk. Kicsit késöbb Salzburgban köt ki, ahol már föszerepeket játszik.1923-ban feleségül megy a zenei kiadót üzemeltetö Ernst Wengrafhoz, akit követ 1924-ben Berlinbe, ahol férje kiadójának egy fiókja üzemelt. 1927-ben közös megegyezéssel elválnak és így feleségül mehetett Hans Werner Goldlusthoz, aki Willy Haas újságíróval együtt az ismert Irodalmi Világ címü újság szerkesztöje volt. Goldlust egy asszimilálódott zsidó volt, aki éppen ezért németesített Golzra, de ezt elfelejtette hivatalossá tenni. Ezért írta a felesége is Marianne Golz-Goldlustnak magát.

Ök azonnal, a nácik hatalomra jutásakor kapcsoltak és ingó és ingatlan vagyonukat eladva Prágába menekültek. Itt megpróbáltak Berlinhez hasonlóan újságkiadásból élni, de ez nem sikerült, ezért Hans Golz a francia hírügynökség a Mitropress Prágai tudósítója lett. 1936-ban Hans Golz komplett családja Prágába emigrált. A történelem kegyetlen, 1939 március 15-én a nácik einstandolják Csehszlovákiát, ez újabb menekülést jelent, de ezúttal csak az azonnal elmenekülö Hans Golz jutott ki Lengyelországon keresztül Angliába, a család többi része nem mert nincstelenül elfutni, ez késöbb az életükbe került. Marianne meg azért maradt Prágában, mert ö Katolikus lévén árja volt és megpróbált a férje családjának segíteni, árjásítani a vagyont és eladni azt. Azonban kifutottak az idöböl, mert ugyan volt kiutazási engedélye Mariannenak 1939 júliusától, nem sikerült augusztus végéig elutaznia, ez meg a második világháború kitörése miatt végzetesnek bizonyult.

Marianne nem lacafacázott sokat, rögtön a háború kitörésekor egy ellenálló,hírszerö és menekülöket segítö csoportot szervezett. A Prágában felbukkanó zsidókat hamis papírokkal és pénzzel látta el, férjét és rajta keresztül a Londoni Cseh Emigráns Kormányt meg információval látta el, mi folyik Prágában.

1941 november 19-én a lakásán tartott illegális találkozón a Gestapo rajtaütött és mindenkit letartóztatott. A Különleges Prágai Német Törvényszék, másfél év múlva hozott számára is itéletett, ez ebben a korszakban magától értedödöen halált jelentett. Marianne, ahogyan a többi halálra ítélt kegyelemért folyamodott, amit a kegyelmet megítélö német bíró Franz Ludwig elutasított, nagyjából ezekkel a szavakkal: "Az elítélt azon mesterkedett, hogy magát a zsidótörvények alól kihúzza, miközben teljesen tisztában volt tette súlyával. Ezért kegyelmi kérvényét elutasítom, hogy az igazságosság szabad utat nyerhessen."

1943 október 8-án Marianne Golzot kivégezték a prágai Pankrác börtönben. Nyugodjon békében.

1988 a Yad Vasem posztomusz a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Akkor a poszt címéhez kanyarodjunk vissza, az öt náci jogász, akik a perben részt vettek:

  • Franz Ludwig, aki 1945-1961-ig Düsseldorfban lehetett államügyész
  • Wolfgang von Zeynek, a peches a csoportban, öt 15 évre ítélték Prágában, 1955-ben elengedték, 1960-tól újra dolgozhatott.
  • Erwin Albrecht, aki ugye CDU-s képviselö lehetett.
  • Robert Hartmann, aki föbíró lehetett 1945-töl.
  • Végül az ítéletvégrehajtó, hóhér Alois Weiß, aki elszegényedve halt meg, ugyanis 1949-töl a Német Szövetségi Köztársaságban nem volt többet halálos ítélet, pech pedig Aloisnak komoly tapasztalata volt.

Ìgy együtt és külön, külön is jó sok halálos ítéletet hoztak, mégis békében, nyugdíjasan halhattak meg.

Bün és bünhödés.

golz_jpg_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr517190975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása