Der Rote Wirmer /19.03/
2014. március 19. írta: Skog

Der Rote Wirmer /19.03/

Jó reggelt, ma hosszasan szöszöltem ki legyen a mai posztalany.

http://de.wikipedia.org/wiki/Josef_Wirmer

Egy katolikus ellenálló Padernbornból, Josef Wirmer nyert. Egyszerüen tetszik az a német zászló, de erröl késöbb.

1901 március 19 Padernborn - 1944 szeptember 8 Berlin-Plötzensee. A (szerintem németekhez képest vacakul megszervezett és megtervezett) Hitler elleni merénylet öt is elsodorta.

Szülei tanárok voltak és kifejezetten korrekt szellemi és anyagi viszonyok közt nevelték fel fiúkat, aki buzgó katolikusként érdemelte ki a vörös melléknevet, amivel nem a hajára céloztak. Jogászként a Zentrumpárt tagja lett ahol a nagy koaliciót favorizálta (volna). A nácik hatalomra jutása után, (hogy én mennyire utálom a Machtergreifung kifejezést, na mindegy.) gerinces marad, hát hamar kicsapták a "népnemzeti" jogászcéhböl. Az 1933-as Birodalmi Konkordátumot, mely a nácik és a Katolikus Egyház viszonyát rendezték, mely egyébként mindmáig érvényben van, határozottan ellenezte. Az hogy ekkor csörtézett-e Pacelli biborossal a késöbbi XII Piussal csak valószínü.

A III. Birodalomban nem kommunistaként igen hamar csatlakozik az ellenálláshoz és jelentös kapcsolati hálóval rendelkezö ellenálló lesz. Több esetben ö tartja a szálakat a szocdem, szakszervezeti körökkel és a nagypolgári-arisztokratikus kör vezetöjével Carl Goerdeler-el. A saját otthona volt az ellenállás egyik fö találkozó helye, ezzel nem kis veszélynek tette ki magát, de mivel valahogy(A német történettudomány e szeletével foglalkozók kánonja szerint is igen èrdekesen és/vagy szerencsésen a Gestapo nem törödött a polgári-arisztokrata ellenállás nagy részével. A Hitler elleni merényletig a többség ellen nem nyomoztak.) nem került célkeresztbe így "csak" a merénylet után tartóztatják le. Sorsa utána nem kérdés. Természetesen a rikácsoló vérbíró Friesler rettenetes szinvonalú kirohanásait kellett elviselnie és ö nem csak elviselte, hanem bátran és szellemes kontrázta le.(Ez a Hitler kérésére titokban leforgatott filmböl derült ki)

A nácik gyilkolásgyakorlati perverziója itt is érvényesült a késöbb "zongorahúrként" elhiresült eszközzel fojtották meg. Ha valaki kiváncsi az eszközre, úgy a Keresztapában Carlo elintézésének eszköze pont ez.

Vexillológiailag érdekes lehet a zászló melyet ö álmodott meg az új Németországnak.

 220px-Proposed_German_National_Flag_1944_svg.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr715868972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása