Az isteni BB tiszteletére /18.04/
2014. április 18. írta: Skog

Az isteni BB tiszteletére /18.04/

Bejegyzés alcíme...

Ma a filmtörténetet keverjük a történeti földrajzal és hozzácsapunk némi forráskritikát is.

Alexander Granach; azaz Jessaja Szajko Gronach, aki 1912-ig Hermann Gronach néven is futott. Na de mikor született? 1890 április 18-án, vagy 1893 április 18-án?

A Német Wiki korrektül hozza a források között, hogy lehet hogy 1893 az a 1890, de az angol semmit sem közöl. A wikipedia egyik rákfenéje adott helyeken a forrás hiánya, nyílván itt is van igény, söt komoly törekvés a tudományos közlésmód betartására, de hát sok lelkes ember szerkeszti és a többség nem Bak Borbála tanárnönél tanulta a segédletkészítés alapjait. Kedvenc példám a II. Világháború veszteséglistája, tessenek a nyelvek között váltogatni. Természetesen ezt a képet is lehet árnyalni, miért ennyi az annyi, de ha valaki csak úgy lehivatkozza minden utánjárás nélkül azt a wikipedia oldalt, akkor egy recenzens joggal kérdezheti, de melyik adatsor az igazi?

Akkor jöhet a hely ahol Szajko megszületett, Werbowitz/Wierbowce/Werbiwci(Németül, lengyelül és ukránul), egy kis Galiciai falu, ami ma Ukrajnához tartozik, annak is ahhoz a részéhez amire még Putyin is csak tekintget, azaz a Horodenka körzet, Kelet-Galicia, Nyugat-Ukrajna. Mindenki tudott követni, ugye? :) Na ez a része Ukrajnának speciel 1918-ig a Monarchia része, azon belül is Osztrák Császárság részét alkotta. Horodenka 1920-1939-ig Lengyel terület volt, Molotov és Ribentropp jól megegyeztek 1939-ben, így 1939-1941 Szovjetunió, majd 1941-1944-ig a környéken ezidötájt szokásos, mindenki aki hatost dob uralkodhat egy kicsit. Mi magyarok "hódítjuk" meg, jönnek a németek megszálló eröként, természetesen az UPA is erre kódorog. Szóval van, volt itt minden. Etnikailag ukránok lakták, lakják.

Tehát Szajko egy zsidó földmüves kilencedik gyermekeként látja meg a napvilágot igen szükös körülmények között, naná hogy ki akart törni, kitanulja a pék mesterséget, ám Lembergben testvéreivel bemennek egy zsidó színházba és ö azonnal eldönti, kerül amibe kerül, színész lesz. Bécsen keresztül Berlinbe jut el, mindenhol pékként tartja el magát, ahol is elkezd németül tanulni, anyanyelve a jiddis, bár az alapjaiban a német nyelvcsaládhoz tartozik, de fogalmazzunk úgy, nagyon erös egy dialektus. Itt Berlinben kezd el színészkedni, zsidó amatörtársulatban. 1909-ben el tudja kezdeni a színésziskolát Max Reinhardt -nál és hatalmas szerencséjére, hamarosan egy megbetegedett kolléga helyére be is ugorhat a Hamletbe, fel is figyeltek rá. Pályája elkezd alakulni, de pechére ö osztrák állampolgár és kitör 1914-ben az elsö világháború. Ezt rendesen végig katonáskodja az olasz hadszíntéren, söt olasz hadifogságba is esik.

A háború után egy müncheni villámjátékot leszámítva, hamar Berlinben van újra és mintha mi sem történt volna folytatja pályáját. Egészen népszerü színész volt a 20-as években, alapvetöen a Porosz Àllamiszínházhoz tartozott, de szinte rögvest fölfedezte öt a filmszínház is. Többek között a filmtörténeti klasszikusnak számító, Nosferatu (Eine Symphonie des Grauens)-ban is játszott. A hangosfilmig töretlen a karrierje, a némafilm leáldozása azért egy kicsit megviseli, forgat ugyan, de kevesebbet. Származása és politikai álláspontja miatt, a nácik hatalomra kerülésével gyakorlatilag egyidöben emigrál. Svájc rövid érintésével Varsóba kerül, ahol a virágzó és hatalmas zsidó közösségben újra felfedezi a jiddis nyelvü zsidó színházat. Sikerei csúcsán meghívást kap Kijevböl az ottani zsidó színháztól, hát áttelepül a Szovjetunióba. Na ez, így utólag nem volt egy jó döntés, mert bár itt is sikerek várják, söt filmben is játszhat, 1937-ben letartóztatják. Hatalmas mázlijára ekkor segítségére siet Lion Feuchtwanger aki kieszközli, hogy elhagyhatja a Szovjetuniót.

Zürichben még eljátsza Dantont a Danton halálában, de inkább Amerikába települ át. New Yorkban telepedik le, megtanul angolul, hogy Hollywoodban új karriert kezdhessen, ez nagyjából össze is jön neki, de német akcentusa miatt, többnyire nácikat játszatnak vele. Azért ez egy kicsit ironikus, mert hogy a The Hitler Gang-ben, egy zsidó szinésszel játszatják el Julius Streichert, szóval azért az nem lehetett felemelö, Granachnak semmiképpen. Közben a Brodway-n is sikerül betörnie, azonban váratlanul egy vakbél mütétbe belehalt 1945-ben.

Zárásként jöjjön egy-két film amikben játszott:

Fogalmazzunk úgy, sokoldalú volt.

 Granach.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr436047799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása