Egy trockista, akit Linzből raboltak el az oroszok 1947-ben /17.03/
2020. április 01. írta: Skog

Egy trockista, akit Linzből raboltak el az oroszok 1947-ben /17.03/

Ez a legelső posztom volt 2014-ből csak nem ilyen formátumban, hagyom úgy, ahogyan volt.

Karl Fischer a mai választottam, bár lehet, hogy édesanyja Maria Fischer is jó kezdés lehetne. :)

Karl Fischer egy osztrák trockista, második világháborús ellenálló. Amit ö átélt azt kevesen élték túl és még kevesen csinálták végig olyan tartással ami neki volt.

Èdesanyja varrónö volt, Karl házasságon kivüli gyermekként született 1918-ban, ezért kapta a késöbb illegalitásban is használt Kegel(zabigyerek) nevet. 

Még fiatalon Ausztriában, az ausztrofasizmus idején, elitélték a Trockistaperben( A Revolutionären Kommunisten Österreichs tagjaként), börtön, majd a nácik elöl emigráció. Svájc, Belgium. Antwerpenben a szövetségesek is lecsukták mint német kémet. Megszökött. Azért az osztrák trockista, mint náci kém egy érdekes tévedés lehetett, nyilván papirok nélküli németként a Venlo-i incidens után a német támadás idején, már életszerübb egy tévedés.

Hozott ki ellenállót a Vichy rezsim börtönéböl hamísitott papirokkal, megjárta KZ Buchenwald-ot, halálmenetelt és nem csak túlélt, hanem például Ernst Feder pszichiátert megmentette a haláltól.

Ezek után 1947 januárjában az NKVD Ausztriából, Linzböl a Zónahatárról elrabolta és a Gulágra küldte ahol 1955-ig raboskodott. Elrablása okozott az Osztrák Kommunista Pártnak némi problémát, ugyanis elég rosszul vette ki magát az az osztrák közvéleményben, ez az egyébként nem egyedüli eset, hogy az KPÖ egyszerüen nem vett róla tudomást. 1955-ben szabadult az Osztrák Àllamszerzödésnek köszönhetöen.

Ma 51 éve 1963-ban halt meg hosszú fogvatartásának következményeibe.

Nyugodjék békében.

karl_fischer_im_jahr_1962.jpg

 

A kép a Wikipediáról van.

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr5815577276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása