Mint a hal /26.05/
2014. május 26. írta: Skog

Mint a hal /26.05/

Blogtörténeti pillanathoz értünk, posztot kértek tölem. Ez nagyon jól esett, de teljesíteni nem lesz egyszerü.

Ma jöjjön Artem a hal. Azaz Alfred „Artem“ Nakacheö azon kevesek egyike, akik azok után jutottak el a Londoni Olimpiára, hogy megjárták Auschwitz-ot.

Alfred 1915-ben Algeriában Constantine-ben született, amit egykoron petit Jeruzsálemnek, azaz kis Jeruzsálemnek hívtak. Szefárd zsidónak születni ekkoriban egy nagy családba, nem jelentette azt automatikusan, hogy az ember fiából majd francia bajnok lesz, föleg nem úszásban. Ha ehhez, hozzá teszem, hogy minden kezdet nehéz alapon az atya, a fiát Alfredot a víziszonya miatt egyszerüen beledobta egy hídról a folyóba, akkor sejthetö, hogy Albert nem akármilyen utat tett meg a Londoni Olimpiáig.

1933-ban Párizsban részt vett a nemzetibajnokságon, ahol megismerkedett a kor egyik nagy francia úszósztárjával, Jean Taris-al, akivel életreszóló barátságot kötött és aki meginvitálta öt a kor csúcsegyesületébe a Rancing CF-be. Ezentúl itt versenyzett és szerezte meg a sportedzöi képesítést 1939-ben. Èrmek sorát nyeri meg, csak a Berlini Olimpián nincs szerencséje, a 4x200-as váltóban csak a negyedikek lettek(Pont a magyar váltó szorította le öket a dobogóról, Abay Nemes Oszkár, Csík Ferenc, Gróf Ödön, Lengyel Àrpád). 

A németek gyözelme után 1940-ben, kénytelen volt Franciaország nem megszállt részébe, Vichy-Kormányzat területére menekülni a családjával, Toulouse-ban telepedtek le. Itt úszóedzöként az ellenállás zsidó tagjait is trenírozta. 1941-ben még úszik egy világrekordot 200 mellen, 2:36,8 (nem olyan régen ezt Gyurta Dániel tartotta 2:07,28-al), ezután a hatóságok nyomást gyakoroltak, hogy ö ne versenyezhessen többet. Volt egy francia, náci úszó, aki természetesen nem nézte jó szemmel korábbi riválisa sikereit, így a helyi újságban uszított, a zsidók, de legföképpen Alfred Nakache ellen. Odáig ment, ez a "derék ember", hogy feljelentette Nakache-t a Gestaponál, ezért (is) a háború után mint kollaboratört halálra ítélik, de megszökik és a már megírt patkányvonal segítségével próbált eltünni. Sajnos azonban tevékenységének hála, a Nakache családot deportálják, elöbb Drancy, majd Auschwitz következett 1944 elején, a maga könyörtelenségével. Feleségét és lányát azonnal elgázosították, de ezt ö csak a háború után tudta meg. Az 1368 emberböl aki a transzportjukhoz tartozott csak 47 élte túl a háborút. Róla közben, mert azt hitték halott, a felszabadított Toulouse-ban elnevezték a városi uszodát. Vele együtt raboskodott Primo Levi és Willy Holt, aki azt írta róla késöbb, hogy Nakache nagyon sokat tett azért, hogy ök, a többiek túléljék a borzalmakat. A lágerben a gyengélkedön kapott elhelyezést, ahol titokban az úszómedencébe(!) a társaival rendszeresen úszni járt, hogy a morált javítsa és emellett az öröknek meg egyfajta vizishowt mutatott be(Ezt persze nem titokban), ahol avval szórakoztatta öket, hogy mindenféle tárgyakkal merülve úszott. Kiválló kondiciójának és kitartásának köszönhetöen túlélte a borzalmakat. Tegyük hozzá, hogy azért minden elemében nem igazolt a történet. Hazatért Toulouse-ba 42 kilósan, ahol hónapokig járt ki a pályaudvarra, hogy hátha tud valami hírt a családjáról beszerezni. Végül a Vörös Kereszten keresztül tudta meg, hogy szerettei nem élnek már.

Akaraterejére jellemzö, hogy mindezek ellenére azonnal újra edzeni és dolgozni kezdett. 1946-ban még nyert egy francia nemzeti aranyat 200 mellen. Ö lett az edzöje a késöbb olimpiai bajnok Jean Boiteux-nak, de elötte még a Londoni Olimpián 1948-ban még elindult. 1950-ben újra házasodik, késöbb leköltöztek a tengerpartra, ahol 1983-ban a tengerben a napi úszóedzése alatt szívrohamot kapott és meghalt. Nyugodjon békében.

alfred.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr766210353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása