A feljelentés /03.06/
2014. június 03. írta: Skog

A feljelentés /03.06/

Ma, hosszas keresés után, megint a Harmadik Birodalom egy apró részletével fogok foglalkozni, a kirakatperek egy mintapéldányával.

Ma 72 éve, hogy egy náci kirakatperben halálra ítélt Leo Katzenberget guillotinnal lefejezték. A per másik áldozatát Irene Seiler-t, született Scheffler hamis tanúzásért két év fegyházra ítélték. A részletek:

Lehmann Katzenberger egy tisztességben megöszült zsidó vallású német üzletember volt(1873-ban született), egészen a Birodalmi Kristályéjszakáig vezette a Dél-Németországban elterjedt és sikeres cipöbolt hálózatát. 1938 novembere után pedig próbált, amennyire a náci Németországban lehetett, csöndben élni. Azonban, egy "kedves" szomszéd házaspár feljelentette öt, hogy házasságon kívüli, fajgyalázó viszonyt folytat Irene Seilerrel.

Irene Seiler egy német üzletember lánya volt, akinek az apja jó barátja és üzleti partnere volt Leo Katzenbergnek. Irene kitanulta a fotográfusi mesterséget és 1932-ben Nürnbergben Leo Katzenberg házának az aljában nyitott egy fényképész mütermet. 1939 júliusában feleségül ment Hans Seilerhez.

Tehát vissza a vádakra és a náci igazságszolgáltatásra. 1941 júliusában, az ortopédmechanikus Paul Kleylein és becses neje Betty, úgy érezték itt az ideje ennek a gusztustalan viszonynak véget vetni, ugyanis a majd 40 évvel idösebb Katzenberger rendkivül jóban volt Irene Seilerrel, atyai barátsággal viseltekedett barátja lányával. Ezt értették félre a szomszédék. A Gestapo lecsap és jól kihallgatja öket, meg persze vizsgálat indul házasságtörés és fajgyalázás büntette miatt. Azonban mind a ketten, a humánus kihallgatási módszerek ellenére, eskü alatt tagadják az egészet, a tanúkat meg ki lehet(ett volna) dobni a kukába. Naná, hogy ez az igazságszeretetéhez szokott náci bíróságot ez zavarta, áthelyezték hát az ügyet és Oswald Rothaug vette magához az irányítást, aki Hermann Markl-hoz képest talán még kevésbé számított vajszívünek. (A két derék jogász ellen, a háború után eljárás indult, a Nürnbergi jogászper, érdemes az itéleteket megnézni.) No, innen nem volt apelláta, a majd hetven éves öregurat, halálra ítélték, a "hamisan tanúzó" Irene Seilert pedig két év börtönre.

Irene viszonylag "olcsón" megúszta, kicsapták a pártból, mert az NSDAP tagja volt és 1943 július 19-én kiszabadult a börtönböl. 1947-ben pedig már ö volt a vád egyik fontos tanúja a Nürnbergi jogászperben.1947-ben elismerik öt mint a fasizmus áldozatát, majd 1952-ben megvonják töle a címet és az apanázst, mert párttag volt, ugye. 1960-ban az NDK-ba költözik, ahol egy optikus üzletet vezet és a NDK-ban kamupártként fungáló NDPD képviselöjeként 1965-ben országgyülési képviselö lett. 1973-ban hosszas huzavona után visszakapta a nácizmus áldozata címet. 1984-ben hunyt el Apoldában.

Leo Katzenberger két lánya még 1937-ben emigrál, így ök túlélték a vészkorszakot, azonban Katzenberger felesége, Klara Katzenberger (született Sichel) nem élhette túl, még férje kivégzése elött, nem tisztázott körülmények közepette a Izbicai Tranzit Lágerban életét veszti. Nyugodjanak békében.

 Irene_Seiler.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr856262292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása