Az elsö nö szmokingban /10.06/
2014. június 10. írta: Skog

Az elsö nö szmokingban /10.06/

Az elsö nö szmokingban, naná hogy egy német vamp volt. Látogassunk el hát ismét a Weimari Köztársaságba.

Anita Berber táncosnö, színésznö és elöadömüvész. 

Jó házból származott, az apja a hegedüvirtuóz Felix Berber, az anyja pedig a sanzonénekesnö és komika Lucie Thiem. Ezért sem meglepö, hogy az 1899-ben a mai napon született Anita Berber-böl valami müvészféle lett, azért ez a kicsit dehonesztálónak tünö megközelítés, mert a korban amiben élt gyakorlatilag lehetetlen volt öt bármilyen kategóriába belepasszintani, vagy akár kettöbe, háromba egyszerre. Ö, ö volt, valami egészen új.

Alig három éves amikor a szülei áthidalhatatlan személyi különbségekre hivatkozva beadják a válópert és így ö az anyai nagyanyjához kerül, ahol kiválló körülmények mellett nevelödik fel. 1914-ben a terveknek megfelelöen leányintézetbe adták, de a háború miatt még 1914-ben a nagyanyjával és két hoppon maradt nagynénivel Berlinbe költöztek, ahol elkezdhette a tánctanulmányait. Elöször Maria Moissi-nél tanul, ám végül Rita Saccheto-nál "fejezi be" tanulmányait. Igazából tanára nem tudta Anita Berber egyéni táncstílusát tovább tolerálni. 1917-töl gyakorlatilag táncosnöként veti meg a lábát a varieték világában, hamar sikeres lett az olyan produkciókkal mint a "koreai tánc". Fontos tudni, hogy a korabeli, a varieté világában használt kifejezések és címadások, mint például itt a "koreai tánc" semmilyen etnográfiai viszonyban sem állt a valóságban Koreával.

Nem csak a varieték világában figyeltek fel az ö egészen eredeti lényére, hanem a divat világában is, söt olyannyira felfigyeltek rá, hogy ö lett a divat irányadója a korai 20-as évek Berlinjében, mindenki öt utánozta, megszületett a kifejezés á la Berber. Ìgy tényleg törvényszerü volt, hogy ö lett az elsö, vélhetöleg datált nö aki szmokingot hordott, meg monoklit, persze lehet, hogy megelözték abban is, monoklit biztosan nem ö hordott nöként elsönek, de hogy az arca lett a változásnak, az biztos,

Az élet minden terén belecsapott a lecsóba, 20 éves és már házas és mindemellett számtalan flört és kaland elkövetöje, a hírek szerint öt elcsábítani nem lehetett, ö volt a csábító. Az hogy napjában megivott egy palack márkás pezsgöt, tényleg csak afféle elhanyagolható részlet volt a mindennapjainak. 20 évesen már ugyanis, sajnos morfium és kokain függö. Két év házasélet után elhagyta férjét Susi Wanowsky-ért akivel, mi sem természetesebb, hogy nyiltan meleg párként élték nyitott kapcsolatukat. Anita Berber, valószínüleg nem volt leszbikus, hanem biszexuális volt. Az egyén érdekelte, nem pedig annak a neme. A következö partner, nagyobb állomás, a táncpartnere Sebastian Droste lett, akivel egy igen termékeny és pusztító duót alkottak. A kor rocksztárpárja ök voltak.

Egy kisvideó, egy sci-fi film például a közös munkásságból.

Felépett, felléptek mindenhol ami akkoriban számított, lehetetlenség felsorolni, Budapesttöl New York-ig mindenhol sztár(ok) volt(ak). 1923-ban Droste az ékszerek nagyrészével lelépett, így új partnert kellett keresni, Henri Chatin Hofmann személyében meg is találta a tökéletes partnert, hozzá is hozzáment feleségül 1924-ben. 1925-ben Európa és Németország turnéra indultak, a sikerek mellett, botrányoktól volt hangos a sajtó. Közben modelt állt Madam d Oranak és született róla egy sereg fotó, de modellt állt meztelenül Otto Dix-nek is a híres festö, grafikusnak is. 1927-ben Közel-Keleti turnéra indultak férjével, azonban Damaszkuszban összeesett és kiderült így, amit ö már tudott, hogy a hosszú évek drogozása megtette hatását, gyógyíthatatlan tuberkulózisa volt. Mindössze 29 éves volt amikor Berlinben elhunyt.

Szerepelt több filmben is, föbb szerepet kizárólag Richard Oswald filmjeiben vállalt, mint például

1987-ben a föleg meleg témákkat foglalkozó Rosa von Praunheim készített róla egy filmet, Anita - Tänze des Lasters címmel. 

 Anita-please-pay-1921-Ernst-Schneider.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr866291190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása