Egy roma bokszbajnokról /09.02/
2015. február 09. írta: Skog

Egy roma bokszbajnokról /09.02/

Johann Wilhelm "Rukeli" Trollmann.

Trollmann 1907-ben született Alsó-Szászországban, Gifhorn városának a elöfalvában, Wilscheben

Rukeli Trollmann egy roma származású félnehézsulyú bokszoló volt. 1933 június 9-én vívott egy küzdelmet Adolf Witt félnehézsúlyú német bajnok ellen. Alig fél évvel sem vagyunk Adolf Hitler német kancellárá való kinevezésétöl, amikor egy vékony roma bokszoló, jó alaposan megveri, a nálánál nagyobb árja, német bajnokot. A közönség tombolt, ez lehetett Rukeli nagy napja, azonban a nácik "természetesen" ezt sem engedhették. Ezért a mérközést nem hivatalosnak tekintették, erre hatalmas felháborodás tört ki, így a nácik a helyszínen még visszakoztak. Kicsit késöbb azonban újra nem ismerték el a gyözelmet.

Alig egy hónappal késöbb, Gustav Eder vívott egy bokszkomédiát/mérközést annak a bemutására, hogy milyen is a náci szemlélet a Witt kontra Trollmann mérközés tükrében. Gustav Eder, aki egyébként az egyik legsikeresebb valahavolt váltósulyú német bokszoló volt, aki kisebb és könyebb is volt Trollmannnál, játszotta ezúttal Dávid szerepét. Trollmannt kiszökítették és bepuderezték, így ö lett az árja Góliát, aki persze jól ki is kapott. Ez a küzdelem normális viszonyok között igen érdekesnek ígérkezett volna, még úgy is, hogy egy berlini sörfözdében rendezték. A boksz nem volt a nácik világa, tele volt ugyanis olyan elemekkel akik vagy származási alapon, vagy más miatt nem fértek be a barna kulturába, ezért a 30-as évek bokszeseményei, lehetöség szerint, egy két kihasználható eseménytöl eltekintve, agyon volt a nácik részéröl hallgatva.

Természetesen Trollmann nem bokszolhatott többett. 1939-ben behívták a Wehrmachtba, a keleti fronton szolgált, meg is sebesült, úgy került haza. Sorsát sajnos ö sem kerülhette el, a romák végzete a Porajmos várt rá is. 1942-ben letartóztatták és a Neuengamme-i koncentrációs táborba szállították.Itt "természetesen" az SS örök célkeresztjébe került, hiszen ismert bokszoló volt. Többször kényszerítették Showbokszra, azaz hagynia kellett magát megveretnie, mígnem egyszer egy kápónál elfogyott a cérnája és legyözte a kápót, aki ezen annyira felböszült, hogy egy furkósbottal agyonverte öt. Nem lehet tudni pontosan mikor halt meg, a láger hivatalosan Trollmannt 1944 február 9-étöl tekintette halottnak, ennél biztosan korábban halt meg.

1990 után kezdett el vele foglalkozni a német boksztörténet és közélet újra.

Nyugodjon békében!

Olvasni az életéröl bövebben: Hans Firzlaff: Knock-out: das Leben des deutschen Sinti-Boxers Rukelie Trollmann aus der hannoverschen Altstadt.

trollmann_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr957154449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása