Ki ez a Norbert Hofer?
2016. május 06. írta: Skog

Ki ez a Norbert Hofer?

- az osztrák államelnöki választások margójára (vendégposzt)

wer-ist-norbert-hofer-456-1461886981-crop_desktop.jpg

2016. április 24-én, vasárnap, Norbert Hofer, az FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs – Osztrák Szabadságpárt) jelöltje magasan megnyerte az államelnöki választások első fordulóját. A „Birodalom egyik fele” azóta rettentően örül. A másik pedig pánikolva azon kattog, hogyan lehetne megakadályozni, hogy ő legyen az államelnök.

Hofer a kedves és jóképű FPÖ-snek számít, és lehet, hogy az is tud lenni (mert van egy Norbert Hofer, aki finom hangon beszél, Simon&Garfunkel-t hallgat és van egy állatmenhelyről adoptált szürke kandúrja, Robi, akit családjával nevelnek; és van egy Norbert Hofer, aki az FPÖ főideológusa, aki „muszlim inváziót” emleget és azt állítja, hogy „semmi és senki” nem állíthatja meg a pártját). Ezzel bőven kimagaslik a szokott frusztrált fiatal férfiak célközönségéből. 35 százalék a széleskörű hatás bizonyítéka, nem is lehet elvitatni.

Az osztrákok különböző okokból választották Hofert: hogy a vörös-fekete kormányból egyet kilőhessenek, hogy voksukat adják a menekült kérdésben, s mert sokkal kedvesebb és elhivatottabb mint a párt vezér Strache. Ez egy szabad ország, természetesen bárki választhatja Norbert Hofert. De az embernek legalább tudnia kéne, hogy ki az az ember, akinek a neve mellé egy ikszet rakott. Vagyis tehát: Ki is Norbert Hofer valójában? Keressünk pár adatot róla.

Norbert Hofer 1971. március 2-án született Vorauban és Pinkafő környékén nevelkedett fel. Repülési technológiából érettségizett egy Emeltszintű Technikai Szakirányú Oktató intézményben Eisenstadtban, majd a civilszolgálata alatt és utána is 1991-1994 között a Lauda Air-nél dolgozott mint rendszer- majd fedélzeti mérnök.

1994-től a burgenlandi FPÖ-nél karrierje kezdett szárnyra kapni. A kismartoni FPÖ első embere lett, a Községi Tanács egyik embere, majd a tartományi FPÖ titkára. Választási kampányokat szervezett, amiknél a pénzelosztás kissé furcsán sikeredett - mint ahogy a Klartext már írt róla: Az 1995-ös parlamanti választásoknál két megyében meg kellett ismételni a választást. FPÖ-nek ez egy további mandátumról és sok pénzről szólt. Jörg Haider még az ég kékjét (vagy barnáját) is megígérte: az FPÖ mindkét helyen szennyvíztisztító telep építését igérte a párt pénzéből. Az összesen 800ezer Schillinget (kb 60ezer EUR, szerk.megj.) Hofer osztotta szét, de nem szennyvíztelep formájában, hanem egyesületeknek osztja szét támogatásként.

Hofer a tartományi FPÖ szervezési referense lett, mellette pedig továbbképezte magát. Például neuro-lingvisztikus programozásból (NLP), amit mindenki észrevehet, amikor jobban odafigyel arra, mit mond az „FPÖ kedves arca”. Az ő arca már akkortájt olyan kedves és édes volt, hogy azt a Wehrmacht-kiállítást, ami a Wehrmacht részvételét a nácik pusztítóhadjárataiban dolgozta fel, ő 1997-ben „az állam által támogatott balosok perverz magamutogatásának”nevezte.

2002-ben elvette feleségül a mostani feleségét, Verenát, aki idősgondozó. Hofer három gyermekét hozta magával az első házasságából, és most közösen élnek Pinkafőben. A családi életükről – Robi kandúrral is – egy nagy interjúban mesélt közösen lányával Annival (12) a Krone-ban. Szívesen viccelődik apaságáról.

2003-ban egy sorsdöntő fordulatot vett élete. Siklóernyőzésből 15 métert zuhant és úgy nézett ki, hogy tolókocsiban kell leélnie az életét. Grázban megműtötték, hat hónapig járt rehabilitációra. Maradt egy nem teljes kétoldali bénulása, úgyhogy az FPÖ-jelölt mankóra szorul.

 

Búzavirág, Chemtrail és a fiktív osztrák nemzet

Amikor 2006-ban Hofert parlamenti képviselővé választották, a felesküdésnél, mint minden párttag, búzavirágot viselt a gomblyukában. Ennek a miértjét se ő, se a párt elnöke Strache a mai napig nem tudják megmagyarázni. Végülis ez is csak egy „Europavirág” – egy jelentés, amiben Strache is szívesen hinne, mégha eléggé exklusiv is. Amitől a búzavirág viszont híres, hogy 1933-tól az ausztriai illegális nácik titkos jele volt.

Norbert Hofer környezetvédelmi szóvivő lett és azonnal ki is használta funkcióját arra, ami még most is sokaknak mosolyt csal az arcára: 2007-ben megkérdezte Josef Pröllt, hogy is van ez a Chemtrail-lel. Ő illedelmesen és jogosan válaszolt, hogy Ausztriában „semmilyen utalás, nemhogy bizonyíték erre nem létezik”. De ha ez nem lett volna elég, - és mint mondtuk, tanult fedélzeti mérnökről beszélünk – a Chemtrail-t 2013-ban újra felhozta .

Ugyanabban az évben, hogy Hofer a Chemtrail-ről érdeklődött újfent, a „pennal-conservative Burschenschaft Marko-Germania zu Pinkafeld” tiszteletbeli tagjává avatta. Így lett hivatalosan is, mégha életében eléggé későn is, egy iskolai egyesület tagjává, amiről elég sokat beszéltek az akadémiai bálon fekete-vörös-aranyban való megjelenése után.

A Marko-Germania 1994-es alapításakor kiadott nyilatkozat megállapítja, hogy az egyesület tagjai „történelemtudatos osztrákok (...), akiket nem zavar a „német” fogalma (lásd még Deutschösterreich, szerk.megj.). Ugyanitt találhatók olyan mondatok, mint „Ausztriát önálló államként ugyan elfogadja, de az egyesület a német anyaállamot ismeri el állami határoktól függetlenül” és természetesen az egyesület elutasítja „az „osztrák náció” történelemellenes kitalálmányát”. Itt akkor újra emlékeztetnénk mindenkit: ennek az egyesületnek a tagja, Norbert Hofer, államelnök akar lenni – egy olyan nemzet elnöke, akinek a létezését az egyesülete kitaláltnak titulál.

 

Senki nem mondhatja, hogy nem tudott róla

2011 volt az az év, amikor Norbert Hofer szélesebb körben lett ismertté. Werner Königshofer pártból való kizárását szorgalmazta a facebook-on tett heves kijelentések miatt – amíg a párt elnöke épp Ibizán tartózkodott – bár később beismerte, hogy neki is „becsúszott” egy Hitlert-éltető barátnő a Facebookon. Aztán még a „hier + jetzt”-nek (a neonáci-theoriák újságjának) is interjút adott.

Szintén 2011-ben megjelent az FPÖ máig érvényes pártprogramja, két évre rá pedig a „Handbuch freiheitlicher Politik” (A Szabadságszerető Politika Kézikönyve, az FPÖ politikusokok továbbképzésének vezérfonala). Mindkettőt Norbert Hofer vezetésével dolgozták ki, amivel kivívta magának a nemhivatalos titulust, miszerint ő az „FPÖ Főideológusa”. Mégha manapság a párt kivételeként próbálják is eladni, ne feledjük, hogy pont ez a Norbert Hofer az, aki nagy részt vállalt abban, hogy a párt ma az ami.

Itt egy pár ékes sor a kézikönyvből:

 „A célunk tehát az legyen, hogy a „Minusz-bevándorlás” jegyében az Ausztriába tartózkodó külföldieket hazatelepítsük.”

 

„A család és a nép organikusan összenőtt egység, amit a politikában figyelembe kell venni.”

 

„Az európán belüli migrációról szóló nemzeti döntéshozatal újrakérvényezése – EU-tagognak ne legyen feltétel nélküli a letelepedés szabadsága”

 

„Az iszlám egy vallás, ami a világot hadszíntérnek tekinti – addig amíg mindenki iszlám vallású nem lesz.”

 

Megjegyzés margóra: A „kis emberek pártjának” (vagyis az FPŐ, szerk.megj.) politikai kézikönyvben a menekült- és házipolitika (19 oldal) majdnem kétszer annyi helyet vesz igénybe mint a Szociális állam (10 oldal).

2013-ban megválasztották Hofert a parlament harmadik alelnökévé, az ÖVP és SPÖ szavazataival egyetemben. Ott aztán elkezdhette munkásságát az osztrák állampolgárokért. Vagyis legalábbis azokért, akik osztrák állampolgárok akartak lenni. A NEWS riportja szerint ugyanis Hofer 2015-ben megígérte egy külföldi üzletembernek, Mohsen A.-nak, hogy osztrák állampolgárt csinál belőle, ha 180 millió euróval támogatja Hofer egy iskolai barátjának magánalapítványát. Hofer persze tagadja a vádakat.

Foglaljuk össze tehát röviden. Hofer egy pártnak a tagja, akik magukat a nemzet lelkiismeretének adják el, miközben konzekvensen a szociális (támogatások) leépítésén szorgoskodnak. Akik rémisztő közelséget mutatnak a jobboldalisághoz. Akik Ausztria EU-tagságát megkérdőjelezik. 

Ennek a pártnak a jelöltje – aki privát oldaláról elég barátságosnak tűnik, amíg nem a párt tagjai mellett áll – kapott az első körben majdnem 35 százalékot és lett ezáltal nagy esélye arra, hogy megnyerje a választásokat. Hofer mindig is azzal fenyegetőzött, hogy „aktív elnök” lesz. És az osztrák alkotmány – az eddig érvényes alkotmányokkal ellentétben – meg is adja neki rá a lehetőségeket. 

Nem, senki nem tilthatja meg senkinek, hogy azt válasszon, akit akar. De utána senki ne mondja, hogy ezt én nem tudtam.

 

(Eredeti cikk:  Wer ist Norbert Hofer? Von Jonas Vogt. Contributor VICE & Noisey http://www.vice.com/alps/read/wer-ist-norbert-hofer-456)

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr768691154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása