Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája /03.04/
2014. május 22. írta: Skog

Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája /03.04/

Igen a Costa-Gavras film, vagyis annak a föszereplöje, nem, nem Yves Montand, hanem az igazi:

Grigoris Lambrakis, egy görög politikus.

1912-ben Keresitsa-ban(Egy kis falu Tegea környékén a Peloponnészoszon) születik meg, a gimnázium elvégzése után Athénban tanul orvosnak. Kiválló atléta volt, 1936 és 1954 között ö tartotta a görög távolugrás rekodját.

Amikor a tengelyhatalmak közösen 1941-ben legyürik Görögországot, ö a kommunista ellenállás, az ELAS tagja lett, bár nem volt kommunista. 1943-ban megalapította a görög atléták unióját és rendszeresen versenyeket szervezett, egy megszállt országban, ezeknek a bevételeit az éhezö lakosság élelmezésére fordította. A megszállás és a polgárháború után befejezte a tanulmányait és nögyógyászként végzett az egyetemen, ahogyan a háború alatt, úgy utána is elsösorban a legszegényebb rétegek felé fordult, akiknek ekkoriban rendkivül nehéz volt bármilyen egészségügyi ellátáshoz jutni. Grigoris Lambrakis elkötelezett pacifista volt, politikailag a EDA-hoz egy mérsékelt baloldali párthoz állt közel. 1961-ben azon kevés baloldali képviselök egyike, akit beválasztottak a parlamentbe. 1963-ban megszervezett egy pacifista maraton rallyt, Marathonból Athénba, azonban a rendörségnek köszönhetöen ö lett az egyetlen, aki végig tudta csinálni, öt ugyanis védte a képviselöi immunitás, a többieket letartóztatták. Azt nyilván nem tudták élböl, kik vezették a kocsit, de akkor is kicsit fura volt, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Nem sokkal késöbb, 1963 május 22-én egy pacifista béketüntetésen vett részt Szalonikiben, a tüntetés után két kollégájával tartott a hoteljükbe vissza, ami egy rendörség által lezárt részen feküdt, amikor is egy kis háromkerekü teherautóval elgázolták, öt nappal késöbb belehalt a sérüléseibe. A teherautót két szélsöjobboldali merénylö vezette, hogy hogyan tudtak a lezárt területre bejutni, majd kijutni onnan, többekben kérdéseket vetett fel.

Hamarosan lábra kapott egy összeesküvés elmélet és hála az égnek, ekkor Görögország még demokráciában élt, korruptban és erösen részrehajlóban, de demokráciában, így történhetett meg, hogy még akkor fény derült az összeesküvés elemeire. A vizsgálatot, mert egy országgyülési képviselö halt meg, Görögország késöbbi miniszterelnöke Christos Sartzetakis vizsgálóbíró vezette. Szép lassan majd minden részlet kiderült, bár a rendörség és a hadsereg nem kis eröfeszítéseket tett arra, hogy a nyomozást akadályozzák, ellehetetlenítsék.

Ellenben a nyomozással a per már nem zajlódhatott le normálisan, itt már nem gyilkosságról volt szó, csak balesetröl, amely halálos sérülésekkel járt. Ennek megfelelö ítéletekkel. Hatalmas felháborodás söpört végig az országon és részben ez vezetett ahhoz, hogy a hadsereg 1967-ben államcsínnyel magához ragadta a hatalmat.

Az egészröl Vassilis Vassilikos írt regényt, ezt filmesítette meg Costa-Gavras, ha valaki nem látta, úgy érdemes megnézni.

1983-tól az Athéni Maraton Lambrakisnak van ajánlva. Nyugodjon békében.

g-lambrakis.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teeundarchive.blog.hu/api/trackback/id/tr86194538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása